Италианка уби олимпийската мечта на Сани Жекова в касапница в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Най-голямата надежда за медал на България на XXII-те Зимни Олимпийски игри в Сочи - Александра Жекова завърши на пето място в олимпийския турнир по сноуборд в коронната си дисциплина бордъркрос.

Така сноубордистката постигна най-доброто класиране за България на Игрите в руския черноморски курорт и до голяма степен отсрами страната ни, особено като се има предвид как се разви финала.

На старта застанаха шестте най-достойни състезателки, а той се разви по изключително драматичен начин, като битката за медалите се превърна в истинска касапница, в която имаше няколко падания, а една от най-ощетените бе Сани Жекова, която бе лишена от възможността да се бори поне за бронзово отличие.

Сани тръгна страхотно и до първия вираж се движеше втора, след средата на трасето остана на трето място, изпреварена от Доминик Малте и запази третата си позиция почти до края...

Точно при последния скок обаче се случи нещо, което преобърна всичко за Сани. Малко преди финала тя буквално бе отнесена от връхлитащата италианка Микела Моиоли, която впоследствие бе дисквалифицирана за това си действие, с което извади българката от битката за медалите до които Жекова бе наистина много близо.

Така Жекова, която водеше люта битка с французойката Кло Трепьо за бронзовия медал, бе изхвърлена от борбата и мечтата ѝ за медал от олимпиада отново угасна по изключително неприятен начин за втори пореден път, след като българката не успя да стори това и на предишните Игри във Ванкувър 2010, където контузия я спря към отличията.

Новата олимпийска шампионка се казва Ева Самкова (Чехия), която спечели с огромна преднина пред Доминик Малте (Канада), а от падането на Жекова по най-добрия начин се възползва французойката Кло Трепьо, която грабна бронза.

Американката Фей Гулини явно бе успяла да избегне мелето при последния скок и завърши четвърта, а Жекова все пак успя да стане и да пресече финалната линия на последното пето място, а виновничката за това - Микела Моиоли бе дисквалифицирана.

Квалификации

Сани се класира директно за четвъртфиналите, след като намери място сред 12-те най-добри състезателки след първия манш на квалификациите.

Четвъртфинали

Александра Жекова продължи с чудесно каране на четвъртфиналите и завърши втора своята серия, непосредствено след легендата в дисциплината Доминик Малте (Канада).

Жекова кара много стабилно, като през цялото време се движеше зад Малте и запази втората си позиция без никакви проблеми. Класирането няма никакво значение, защото първите три състезателки продължават на полуфиналите.

Полуфинали

В полуфиналната серия Сани също тръгна добре и се движеше трета, след което се сблъска леко с конкурентка, последва лошо падане на друга сноубордистка, след което българката излезе на втора позиция.

В същото време една от големите фаворитки Линдзи Джакобелис (САЩ) падна и за малко да препъне Малте, но канадката успя да се задържи и до края двете със Сани водиха люта битка за първото място, което трябваше да бъде определено с фотофиниш.

В крайна сметка Сани завърши втора, но това бе напълно достатъчно, за да намери място на финала, в който ще спори за медалите малко по-късно днес.

Българката хвърли в екстаз близо 6 000 по трибуните на Екстремния център "Роза Хутор" в Сочи, като сред публиката има и малка група български фенове, които не спряха да подкрепят Сани.