Радо Янков си призна мъжки: Нищо не ми пречеше, но не се справих

Най-голямата ни надежда за медал от зимната Олимпиада в ПьонгЧанг - сноубордист Радослав Янков изрази огромното си разочарование от представянето си. Той се прибва в родината днес и говори с горчивина. Чепеларецът отпадна още в квалификациите и не оправда големите очаквания за медал.

„Равносметката е, че голямото желание да се справя добре ми изигра лоша шега. Не направих добро първо спускане. Второто бе добре, но не успях да вляза във финалите. И така – разочарован съм. Всичко бе фокусирано върху това и това също не бе правилна тактическа настройка – да бъдем толкова фокусирани върху Олимпиадата. Така се покачва желанието да направя силно представяне и това ми попречи“, каза Янков.

Запитан за условията за сноубордистите в Пьонгчанг, Янков обясни: „За разлика от всички останали, ние имахме добри условия, добра писта. Снегът бе добър. Нашите тренировки бяха добри, затова отидохме и по-рано. Имахме перфектни условия. На състезанията условията бяха добри. Нямаше нещо странично, което да ми попречи“.

„Оттук нататък - заминавам след два дни за Турция. Имаме още три кръга от Световната купа – в Турция, Швейцария и Германия е последният. Това е за този сезон“.

„Това също го отчитам като малка наша грешка – имах проблем с екипировката от началото на годината. Късно се върнах към старата. Може би не бе правилно да тествам толкова много неща. Когато се върнах на старата екипировка, карането стана по-добро. Всяка година излизат нови и нови неща. На предишната Олимпиада имаше трима човека с тази пластина, с която караме в момента. Тримата, които имаха тази пластина, взеха медали. С екипировката трябва да си постоянно в крак. Имаше и нови обувки, пластина и няколко борба и така нещата се забавиха“, коментира още Янков на летище „София“ при прибирането си.

„Взимам си поуките. Ще се стремим в олимпийска година да не тестваме екипировка и да търсим по-добри условия за тренировки. Това бе едно състезание, но значимостта е много голяма. Когато се направи грешка, боли повече“, завърши Радо Янков.