№1 в женския тенис тренира с тиксо на устата

През годините спортистите на най-високо ниво са били много иновативни в начините си на тренировка, така че да преодолеят лимитите си.

Световната №1 в тениса Ига Швьонтек използва любопитен метод, който явно дава резултат, въпреки че трудно може някой да обясни как точно. 22-годишната полякиня вече пише история в тениса.

В спорта нищо не е случайно и се изисква усърден труд на група от хора. Странен метод в тренировките на Швьонтек направи впечатление. Често тя тренира в жегите със залепена уста.

Мнозина се чудят каква е причината и как този странен метод ѝ помага да се представя по-добре на корта. На пресконференцията преди началото на Мастърса в Монреал тя беше помолена да обясни. Самата Швьонтек обаче даже не успя да даде причината да тренира с тиксо на уста.

„Не го разбирам и аз. Не съм експерт и не мога да ви кажа. Понякога не разбирам напълно нещата, които ме карат да правя. Вече доста време обаче прилагам този метод с тиксото. По-трудно дишам, когато трябва да го правя само през носа. Така пулсът ми се вдига по-лесно. Смятам, че по този начин ставам по-издръжлива. Според мен това е идеята. Да ставам по-издръжлива, без да се налага да правя спринтове или по-тежки упражнения“, каза Ига.

От началото на сезона полякинята има четири спечелени титли с 47 победи от 54 мача (87% ефективност на корта).