„Крусибъл“ зове: Тръмп на прага на полуфиналите (ВИДЕО)

снимка: worldsnooker.com

За трети път в кариерата си след 2011 и 2013 година Джъд Тръмп ще се класира на полуфинал в Световното първенство по снукър, освен ако 970-те зрители в шефилдския театър „Крусибъл“ не станат свидетели на един от най-забележителните обрати в историята на джентълменския спорт.

Асото води убедително с 12:4 срещу надеждата на Китай Дин Дзънхуей, който, очевидно, и тази година няма да направи своя истински пробив на най-голямата сцена. Азиатският топ майстор на щеката се нуждае от успех във всичките девет оставащи (максимум) фрейма в мача, за да направи немислимото.

Подобен сценарий обаче изглежда невъзможен, особено предвид печалната слава на Дин по отношение на психическата устойчивост и способност да се измъква от подобни катастрофални ситуации.

И в двете днешни сесии Тръмп спечели шест от осемте изиграни фрейма, което означава, че се нуждае само от още една партия на сметката си, за да си заслужи място в топ 4 на планетарния шампионат тази година.

Доминацията му във вечерната сесия бе подчертана, но той не печелеше фреймовете просто с безгрешен брейк-билдинг – при разнообразни сценарии партиите незименно отиваха в неговата сметка.

Със сенчъри от 102 той поведе със 7:2, след което направи серия от 55, за да увеличи още аванса си, а 11-ият фрейм бе от т.нар. „биткаджийски“ и също бе спечелен от Тръмп, въпреки че и двамата съперници можеха да стигнат до успеха.

Дин се посъживи и взе следващите две партии, но допусна поражение по цветовете в 14-ия фрейм, след което Тръмп направи фантастични серии от 127 и 111, за да докаже, че е далеч по-подготвен във всеки един аспект от двамата да стигне до следващата фаза.

Асото вече има седем сенчъри брейка на сметката си в тазгодишния турнир в „Крусибъл“ и към момента изостава по този показател само от Нийл Робъртсън, който има 8, въпреки че е изиграл по-малко фреймове.

Гръмотевицата от Австралия е и водач в класирането за най-висока точкова серия засега с брилянтното си пълно разчистване от 145 срещу Али Картър на осминафиналите. Робъртсън обаче не дава вид, че ще има толкова комфортен път към 1/2-финала като Тръмп, защото изостава с 3:5 след първата сесия на дуела си с Бари Хоукинс (повече подробности вижте НА ТОЗИ ЛИНК).