Великият Рони О'Съливан открива академия в Сингапур

снимка: eurosport.com

Седемкратният световен шампион по снукър Рони О'Съливан стартира своята встъпителна академия в Сингапур в събота (11 юни) и се надява да стартира много други в региона, за да подхранва таланти в Азия.

Ronnie O'Sullivan Snooker Academy (RoSSA) се помещава на място от 16 000 квадратни фута в The Grandstand, с 12 снукъра и 16 билярдни маси.

Министърът на културата, общността и младежта Едуин Тонг откри церемонията по откриването с О'Съливан. „Вместо да започнем нашата академия в Обединеното кралство, където снукърът вече е добре утвърден, ние смятаме, че Азия е бъдещето на спорта“, каза 46-годишният англичанин. „Сингапур, със силните си връзки с останалата част от Азия и репутацията си на глобален град за събития, ще ни послужи като силен трамплин за стартиране на нашите планове. Широко считан за един от най-великите играчи на снукър на всички времена, седемте световни титли на О'Съливан са съвременен рекорд, който той държи съвместно със Стивън Хендри.

Неговите признания обаче не свършват дотук, тъй като той също така държи рекордите за най-много титли в класирането в кариерата (39), максимални брейкове (15), почивки от век (1169; никой друг няма повече от 900) и последователни основни световни шампионати равенства (30). Академията да развива силна база, да организира състезания RoSSA ще се стреми да развие силна база от играчи на снукър и да организира състезания, в които младите таланти могат да усъвършенстват уменията си, преди да се впуснат в професионалната верига.

През 2022 г. се планира провеждането на 23 събития за класиране и още 30 мини-турнира. Освен това работи с Cuesports Singapore (CS), за да бъде признат за един от центровете за високи постижения (COE) на националните спортни асоциации. В момента Cuesports Academy в Katong Shopping Center е единственият COE, където са обучени млади играчи на възраст от 7 до 16 години.