Гига трус от Крусибъл! Анонимен младок изстреля Ракетата от Световното по снукър

галерия:

Стефан МАРКОВ

Най-голямата сензация в историята на Световните първенства по снукър е факт. Немислимото се случи още в първия кръг в Крусибъл. Първият аматьор, класирал се за основната фаза на шампионата, Джеймс Кейхил, изхвърли супер фаворита Рони О'Съливан и шокира фенове, анализатори и букмейкъри. Да, атомната бомба се взриви насред шефийлдския театър за ужас на привържениците на Ракетата, след като Кейхил се наложи с 10:8 фрейма.

skysports-james-cahill-snooker_4647508.jpg

Петкратният световен първенец изоставаше още след първата сесия. Той видимо недоволстваше от невървежа в играта си и това се отрази на брейк билдинга му. Всъщност, Рони не играеше лошо и вкарваше от трудни ситуации, но впечатляващото бе представянето на 23-годишния Джеймс. Англичанинът от Престън изключително последователно създаваше добри позиции и после се възползваше от тях. Потресаващи дълги червени топки, силна сейфти игра и отличена концентрация щом залегнеше над зеленото сукно накараха публиката да се диви от изгряващата звезда.

Интересното е, че Джеймс Кейхил дори няма ранкинг. Той не трепна в сюблимните моменти и във втората сесия днес заслужено отстрани Ракетата. Младата надежда водеше с 5:4, а в един момент от мача се откъсна с 8:5 партии в своя полза. Рони О'Съливан се стегна и изравни за 8:8. После обаче 2-3 пъти сгреши и даде шанс на своя опонент, който непоколебимо сграбчи птиченцето, кацнало на рамото му.

Така мега изненадата е налице, а феновете на снукура и анализаторите на аристократичния спорт дълго ще коментират бомбата в Крусибъл. 

Във втория кръг Джеймс Кейхил ще срещне Стивън Магуайър. Шотландецът се класира драматично, след като надви с 10:9 фрейма китаеца Тиан Пенгфей, макар че изоставаше с 7:9 и бе в зоната на снукърите, но принуди съперника си да направи фаулове и после ликува