Асото в колодата - Джъд Тръмп, взриви Крусибъл с първата си световна титла по снукър

Стефан МАРКОВ, Sporta.bg

Джъд Тръмп триумфира на световното първенство по снукър и увенча страхотната си кариера с най-престижното отличие в джентълменската игра. 29-годишният левичар от Бристол от доста време бе фаворит в шефийлдския театър, но едва този сезон вдигна ценния трофей. До момента Асото в колодата имаше загубена финална битка през 2011-а година и оттогава все не можеше да се класира за последния мач. Интересното е преди 8 години загубата бе срещу човека, когото надви тази вечер - Джон Хигинс. 

Великият шотландец не даде отпор и загуби битката с разгромното 9:18 фрейма. За ужас на Вълшебника от Уишоу това бе трети пореден финал, който той не съумява да спечели и остава в подстъпите на рая. Все пак Хигинс е четирикратен световен шампион и възрастта му от 43-години предполага още 2-3 сезона, в които има шанс да е в топ форма и най-сетне да завоюва пети трофей в Крусибъл.

Тръмп имаше проблеми само в първата сесия на финала, когато Хигинс бе равностоен - 4:4. После обаче Джъд демонстрира уникална резултатност, наниза цели 8 поредни фрейма в своята сметка и дръпна със солиден аванс от 12:5 партии, което уби интригата в зародиш.

Днес англичанинът просто довърши започнатото и то по много спокоен начин. Първо стигна до 4:4 фрейма в следобедната сесия, а във вечерната набързо спечели още 2 фрейма и затвори мача в своя полза, давайки старт на як купон за всички, които обичат зрелищния му снукър.

Тръмп изуми с цели 7 стотачки във финала, което е изравнен рекорд в исторически план за мината граница от сенчърита в една среща. Хигинс също бе доста успешен на една щека и допринесе за шоуто.

Големият успех на Джъд му носи автоматично и умопомрачителните 500 000 паунда. Чекът е най-тлъстият, даван някога в един турнир в аристократичната игра с цветните топки и зелено сукно. Джон пък ще се теши след поражението с 200 000 от островната валута.

След като Тръмп реализира мачбола си, Крусибъл щеше да се срине от скандирания и овации. Изключително добро впечатление направи и отношението на Хигинс, който изкрено се зарадва на постижението ан своя млад опонент и обяви,ч е е истински щастливец, че е стигнал и до тези скромни 9 партии. 

Шампионатът на планетата в Крусибъл обаче изобщо не бе изцяло безоблачен за Тръмп. Той бе критично близо до отпадането още в първия кръг, когато Тепчая Ун Ноох водеше с доста, но в края Джъд спечели след решаващ фрейм с 10:9.

Тръмп е първият снукър играч, който в рамките на 1 сезон минава кота от над 1 милион паунда, спечелени в турнирите. Той е и 25-ият нов световен шампион.