Изумителният Лука Бресел е новият световен шампион по снукър

Супер сензационно и напук на букита и специалисти Лука Бресел извърши чутовен подвиг, след като спечели световната титла в снукъра. Белгиецът, който в Шефилд заложи на атаката и взе скалповете на титани кат Рони и Марк Уилямс и осъществи невъобразим обрат на полуфинала срещу китайската сензация Си Жианхуй, надви заслужено четирикратния първенец в Крусибъл - лестърския ас Марк Селби.

Белгиецът се наложи във финала с 18-15 фрейма, макар че трябваше да потрепери във финалната сесия. Така той прибра чек за 500 000 паунда и стана едва 4-ият не-британец, който стига до Светия Граал в света на този велик спорт.

„Това е невероятно. Все още не мога да повярвам. В първия кръг можех да загубя срещу Рики Уолдън, след като спечелих с 10-9 и тогава всички щяха да говорят, че пак съм отпаднал веднага. Сега обаче съм шампион и това само показва колко са малки разликите в снукъра” заяви Белгийския куршум, който се измъчи здраво преди да затвори мача.

Бресел влезе в последната сесия с аванс от 15-10 и спечели първия фрейм в нея, но след това Селби се развихри и взе 5 поредни партии, правейки в един момент 315 безответни точки, за да се доближи до 16-15 и да стресне здраво опонента си.

Бресел успя да се стегне и след серия от 51 спря пропадането си, а след това направи и сенчъри-брейк от 112, за да стигне до триумфа. „В един момент мислех, че няма да успея. Марк ме притискаше, а аз пропусках на километри. Все пак, когато спечелих 17-ия фрейм, след това получих шанс да разчистя и го направих, така че чувството е прекрасно” изтъкна белгиецът.

„Поздравления за Лука. Той е страхотен талант и му желая всичко най-хубаво. Той го заслужава. Не спрях да се боря и беше страхотно, че направих 147 на финала” изтъкна Селби, който покори върха през 2014, 2016, 2017 и 2021, а това бе вторият му загубен финал.