Българският флаг се развя в Сочи

галерия:

снимка: bgolympic.org

Българското знаме бе официално издигнато на Игрите в Сочи. Това стана на специална церемония в олимпийското село „Маунтин вилидж”, близо до зоните за сноуборд и алпийски ски.

Домакините организираха впечатляваща програма по посрещане на българската делегация, в началото прозвуча олимпийският химн.

Самото вдигане на флага бе предшествано от приветствие на зам.-кмета на селото - Алексей Немов, световна легенда в гимнастиката.

37-годишният Немов, който е 4 пъти олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996 и Сидни 2000, пожела „Добре дошли!” на нашите олимпийци и покани на сцената генералния секретар на БОК Белчо Горанов, който също поздрави присъстващите.

Двамата размениха подаръци – от българска страна домакините получиха лъвче талисман, а пък олимпийският ни отбор бе дарен с огромна матрьошка.

Гвардейски части внесоха националния флаг и го издигнаха под звуците на българския химн. След това доброволци подариха на всеки един олимпиец чифт плетени ръкавички за спомен с логото на Олимпиадата в Сочи. След нашата церемония последваха тези на Доминика и Латвия.

4063324

Програмата завърши със снимки пред специалния кът, където всеки оставя авгограф и свое послание към Игрите.

На издигането на знамето присъстваха и част от състезателите пристигнали тази сутрин в Сочи с втората група български олимпийци. Владимир Зографски със своя баща Емил пътуваха от Мюнхен и вече се настаниха в Маунтин Вилидж.

Влади е с лека настинка, но се оправя, взима само аспирин. Двамата ще направят утре първите пробни опити на олимпийската шанца, на която миналата година Зографски се нареди 14-и в старт за световната купа. В петък са официалните тренировки, а в събота квалификацията, която включва два пробни опита и един състезателен, който ще се определи 50-те участници на финала в неделя.

4063322

В Сочи вече са и тримата биатлонисти Мирослав Кенанов, Иван Златев и Десислава Стоянова с техния треньор Красимир Дочев се появиха на Игрите направо от Европейското първенство в Нове Место.

В четвъртък вечер за Сочи с полет през Истанбул от София в 21.25 ч. потеглят Александра и Виктор Жекови, знаменосецът Мария Киркова и олимпийското аташе Екатерина Дафовска.

Беньов пръв застана на старт в Сочи

Станислав Беньов пръв от българите застана на официален старт в Сочи, макар и тренировъчен. Състезателите на шейни единично направиха днес първата си официална тренировка, която включваше две спускания. В четвъртък и петък предстоят още два тестови сеанса, преди първите два състезателни манша в събота. И в двете спускания Беньов е 18-и във втората група Б.

4063321

Станислав пробва съоръжението още във вторник и по думите му то има няколко противонаклона, които на места намаляват до толкова скоростта, че ако не се засилиш достатъчно може едвам да ги изкачиш.

Тези противонаклони бяха допълнително заградени след инцидента на предишните игри във Ванкувър, койти принуди организаторите в Сочи да редуцират скоростта на предварително планирания като доста стръмен улей с около 20 процента.

Следващите, които ще застанат в официален, макар и не състезателен старт са алпийците. Техните първи тестови спускания започват в четвъртък и ще продължат до събота.

Днес Георгиев и Чонгаров отново тренираха, но не по трасето за спускане, което се отваря за състезатели утре. И двамата са впечатллени от инфраструктурата на ски-зоната.

Олимпийският абфарт при мъжете е насрочен за неделя, 09 февруари от 11.00 ч. местно време. Иначе – извън тренировчъните спускания - първата, която ще даде начало на българското участие на олимпиадата е Антония Григорова в ски-бягането на 15 км по системата „скиатлон” в първия състезателен ден на игрите - събота от 14.00 часа.