Биатлонистките на България със слаби изяви на Световната купа

Норвежката Марте Олсбу спечели спринта на 7.5 километра от Световната купа по биатлон в Нове Место (Чехия), а след нея остана двукратната олимпийска шампионка от Пьонгчанг 2018 Лаура Далмайер. Германката дебютира за сезона и завърши втора, а почетната стълбичка се качи и словачката Паулина Фиалкова.

Олсбу остана втора в спринта след Далмайер на Игрите в Пьонгчанг през февруари, а днес бе безгрешна в стрелбата и измина дистанцията за 19:44.6 минути. Това е първа победа в кариерата на норвежката за Световната купа.

Далмайер се завърна на пистата след здравословни проблеми, направи една грешка във втората стрелба и финишира на 4.5 секунди зад победителката. Паулина Фиалкова пък финишира на 6.2 секунди след Олсбу, след като също не пропусна нито една от мишените на стрелбището.

Три българки участваха в състезанието. Десислава Стоянова се класира на 76-о място с две грешки и пасив от 2:41.3 минути, Емилия Йорданова е 89-а с четири пропуска и изоставане от 3:22.7 минути, а Даниела Кадева е 92-а с четири грешки и на 3:43.6 минути след победителката.

В генералното класиране за Световната купа води италианката Доротея Вирер с 284 точки. След нея са Фиалкова с 267 и финландката Кайса Макарайнен с 245 точки. Емилия Йорданова е 64-а със 7 точки.

Утре в Нове Место предстоят преследванията на 12.5 км при мъжете и на 10 км за жени.