Фуркад завоюва 4-и кристален глобус за сезона

галерия:

снимка: twitter.com/IBU World Cup

Мартен Фуркад триумфира с четвърти кристален глобус този сезон, след като спечели преследването на 12.5 км в Тюмен (Русия). По този начин 29-годишният французин грабна малкия кристален глобус в преследването, а преди дни спечели рекордна 7-а Световна купа. Фуркад записа победа номер 74 в кариерата си, а през този сезон пропусна само един старт и се качи на подиума в 20 състезания.

Петкратният олимпийски първенец закова хронометрите на 32:09.7 минути и допусна само една грешка от рубежа. Тя бе в последната му серия стрелби, но не се оказа решаваща за крайното класиране. Втори се нареди норвежецът Йоханес Тингес Бьо, изоставайки на 47.9 от победителя. На подиума се качи още Лукас Хофер с изоставане от 1:08.4 минути.

Йоханес Тингес Бьо така или иначе нямаше шансове да триумфира с малкия кристален глобус в дисциплината и остава втори след Фуркад. Норвежецът е и на втора позиция в генералното подреждане за Световната купа. В генералното класиране кръг преди края на сезона Фуркад е недостижим на върха със 1116 точки. Втори е Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) със 1006 точки, а трети - Антон Шипулин (Русия) с 685 точки. Французинът си осигури още титлите в индивидуалната дисциплина и в спринта, а утре ще има шанс да добави пореден трофей - в масовия старт.

От българите с най-предно класиране е Владимир Илиев - 40-и със седем грешки и изоставане от 4:49.5 минути. Красимир Анев завърши на 41-о място с четири пропуснати мишени и пасив от 5:06.7 минути, а Антон Синапов е 55-и от 57 завършили със седем грешки в стрелбата и на 6:50.6 минути след победителя.

Красимир Анев е 34-и в класирането за СК със 174 точки, Владимир Илиев заема 59-о място с 46 точки, а Антон Синапов е 92-и със 7 точки.