Биатлонистът Владимир Илиев е Спортист на годината за 2019-та

Великолепният ни биатлонист Владимир Илиев бе избран за Спортист на годината на България по време на пищна церемония снощи в зала "Асикс Арена".

Водещи на събитието бяха Мария Силвестър и Захари Бахаров, а роденият в Троян Илиев изпревари в класацията доста интересни имена, като сред тях бяха Григор Димитров и Кубрат Пулев.

Не може да не се отбележи, че за първи път от 2006 година наградата попада в представител на зимните спортове, като тогава приза печели танцовата двойка във фигурното пързаляне Албена Денкова/Максим Стависки.

Наградата е и втора конкретно за биатлона, след като през 1998 година Екатерина Дафовска също бе отличена за Спортист на годината. Тогава чепеларката спечели сензационно олимпийско злато, което и до момента остава единствено за родината ни на Зимни олимпиади.

Илиев донесе първи медал в мъжкия биатлон за България от Световен шампионат, имаше чудесни класирания и на Европейското, а и на други стартове.

Ето и кои спортисти попълват десетката по номера:

2. Ивет Лалова (Лека атлетика)
3. Григор Димитров (Тенис)
4. Божидар Андреев (Вдигане на тежести)
5. Тайбе Юсеин (Борба)
6. Алберт Попов (Ски алпийски дисциплини)
7. Радослав Панталеев (Бокс)
8. Кубрат Пулев (Бокс)
9. Мария Оряшкова (Самбо)
10. Боряна Калейн (Художествена гимнастика)

На събитието присъстваха куп важни гости, като сред тях бе и спортният министър Красен Кралев.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви отборът на годината, а именно Националният ансамбъл по художествена гимнастика. Сред номинираните бяха също  ПФК „Лудогорец“ (Футбол), ВК „Марица“ Пловдив (Волейбол), Национален отбор, юноши (до 17 г.) (Волейбол) и Националения отбор, жени (до 20 г.) (Баскетбол).

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи наградата в категорията „Спортист с увреждания“. За нея се състезаваха Денислав Коджабашев (Тенис на маса), Мартин Христов (Лека атлетика), Николай Ваклинов (Баскетбол на колички), Ружди Ружди (Лека атлетика) и Християн Стоянов (Лека атлетика). Призът отиде при Християн Стоянов, който спечели златото на 1500 м на световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания.

Весела Димитрова (Художествена гимнастика) бе избрана за треньор на годината и получи награда картина на Вежди Рашидов, която бе връчена от министър Красен Кралев. Другите конкуриращи се в тази категория бяха Иван Иванов (вдигане на тежести), Мартин Стоев (волейбол), Николай Захаров (биатлон) и Петър Касабов (борба).

Интересна е петицата за първата „Награда на публиката“ в историята на анкетата, пише gol.bg. В нея не попада Григор Димитров, а ето и кои са избраните (по азбучен ред):

Ая Митева (Конен спорт – прескачане на препятствия)
Божидар Андреев (Вдигане на тежести)
Владимир Илиев (Биатлон)
Ивет Лалова (Лека атлетика)
Кубрат Пулев (Бокс)

източник: Novinite.bg