Шотландският боец Джон Хигинс блести на снукър Мастърс, пробва и 147

Джон Хигинс се наложи със 6:4 фрейма над Антъни МаКгил в последен мач от първия кръг на снукър Мастърс. Турнирът на най-добрите 16 майстори на щеката до момента предлага изключително високо ниво и задоволява и най-претенциозните фенове на аристократичната игра.

Двубоят между двамата шотландци в "Алекзандра Палас" в Лондон предложи истинско зрелище и драма. Магьосникът Хигинс поведе с 2:0 партии, но после МаКгил демонстрира супер игра и спечели 4 поредни фрейма. Той вкарваше от дистанция трудни червени, а после градеше чудесни брейкове, с които заслужено се доближи до успеха.

Джон Хигинс обаче не бе казал последната си дума. Легендата показа обичайната си страхотна "сейфти" игра и тя му донесе изравняване за 4:4. После Магьосникът се възползва и от няколко грешки на своя сънародник и в крайна сметка го надви със 6:4, класирайки се на четвъртфинал.

Един от вълнуващите моменти в срещата се случи в осмия фрейм. Тогава Хигинс се добра до маса, която на пръв поглед изглеждаше доста благосклонна. Той започна впечатляващ брейк с комбинации с червени и черна и бе в график за максимум от 147. Напрежението се покачи чутовно, защото шотландецът осъществи 10 комбинации преди да пропусне лесна черна топка, което доведе до край на мечтата да е първия британец с максимум на снукър Мастърс.

Сред публиката имаше всякакви индивиди, които се бяха добрали до билет. Един от тях бе турчин, който гордо развяваше шалче на футболния Гьозтепе при всяка пауза между партиите.

Преди този мач Шон Мърфи също се класира напред, след като записа успех със 6:4 над Капитана - Алистър Картър.