Кайрън Уилсън видя сметката на Ястреба на снукър Мастърс

Кайрън Уилсън-Война спечели лютата битка срещу Бари Хоукинс-Ястреба в първия кръг на снукър Мастърс, който Sporta.bg следи изкъсо. Младокът от градчето Кетъринг в Англия победи с 6:4 фрейма в изключително качествен двубой в "Алекзандра Палас" в Лондон. Така Уилсън записа първия си успех на втория по престиж турнир в света на зеленото сукно(Мастърса не влияе на ранкинга, но носи много пари и имидж). Миналата година Кайрън падна от Динг Джунхи, но сега бе решен на всичко, за да продължи напред в надпреварата между най-добрите 16 играчи по снукър на планетата.

Бари Хоукинс стартира ударно със сенчъри брейк и показа, че ролята му на фаворит е заслужена. После обаче Война изравни, а Бари с нова стотачки си върна минималната преднина. На почивката резултатът бе 2:2 партии, защото Кайрън Уилсън показа чудесен брейк билдинг и непоколебимост в трудни ситуации.

За пръв път Уилсън поведе при 3:2. После Ястреба пак изравни. Стигна се и до зрелищно 4:4 фрейма, а овациите от зрителите бяха нещо обичайно при супер играта и на двамата.

В сюблимните моменти след 8-ия фрейм се стигна и до по-фрагментарни партии, но това е разбираемо предвид напрежението и високия залог. С малко късмет, но с много здрави нерви Кайрън съумя да завоюва преднина от 5:4 и докосваше крайния успех. В оказалият се последен фрейм Войнът и Ястреба си размениха няколко грешки. По-уверен и концентриран обаче остана младокът, който с разчистване до розова топка си осигури четвъртфинал на снукър Мастърс и минимум 25 000 паунда от наградния фонд.

Кайрън блесна с 2 стотачки и великолепна "сейфти" игра, които заслужено го класираха напред за сметка на Бари Хоукинс. Общо в 10 фрейма публиката стана свидетел на 5 стотачки, а и чудесна защитна игра от двамата, когато това се налагаше. 

Така може да се направи извод, че слабият сезон на Ястреба продължава, въпреки стабилната му щека тази нощ. Уилсън пък доказа, че вече е топ играч и всеки, който го подцени ще страда със сигурност.

Утре са последните 2 срещи от първия кръг. В следобедната сесия Шон Мърфи излиза срещу капитан Алистър Картър, а вечерта сукното в "Алекзандра Палас" очаква шотландския гений Джон Хигинс и съперника му и сънародник - Антъни МакГил.

Стефан Марков