Най-доброто от "Мастърс" (част II)

снимка: Guliver/Getty Images

Голямото разочарование на Дохърти (2000)

Световният шампион за 1997 година Кен Дохърти е постигнал почти всичко, за което един снукър играч може да мечтае. За негово нещастие, обаче, един от най-паметните моменти в кариерата му остава изпуснатата Черна за брейк от 147 точки през 2000 година.

Трагикомичната ситуация се разиграва по време на финала на „Мастърс“-а, когато съперник на ирландеца е Матю Стивънс.

Уелсецът повежда с 9-5 и до вдигането на трофея му остава само още една партия. Когато изглежда, че всичко е приключило, Дохърти се връща в мача с вкарването на 15 Червени и 15 Черни.

Близо 3000 зрители очакват последните магични удари до заветното 147, но дъблинчанинът се поддава на напрежението и изпуска последната топка. Кен изтърва и наградата за максимум – спортен автомобил за 90 хиляди паунда. За да бъде пълен кошмарът, световният шампион губи и мача с 10-8.

Дохърти чака още 12 години преди най-накрая за направи брейк от 147 точки през 2012 година.

Обратите на Хънтър (2001-2004)

Покойният Пол Хънтър, който си отива през 2006 година, без да може да реализира потенциала си докрай, остава в историята на снукъра с три брилянтни обрата в „Мастърс“-а. Англичанинът печели титлата за първи път през 2001, когато негов съперник в мача е Фъргъл О'Браян.

Ирландецът повежда с 6:2 след първата част, но Хънтър, който е наричан Дейвид Бекъм на снукъра, прибягва до извънредни мерки. След няколко часа, прекарани с приятелката си в хотелската стая, Хънтър се връща на сукното с нови сили, набира енерция, прави четири сенчъри брейка и печели мача с 9:10.

Година по-късно Пол защитава титлата срещу уелсеца Марк Уилямс. По-възрастният британец повежда с 5:0, но Хънтър прави още един страхотен обрат и отново побеждава с 9:10.

През 2004 година англичанинът се затвърждава като един от най-добрите играчи под напрежение след трета победа в „Мастърс“ с 9:10. Негова жертва този път пада Рони О'Съливан, който води през цялото време (6:1, 7:2, 8:6 и 9:7). Ракетата, обаче, изпуска последните три партии и първото място в турнира.

Трите забележителни победи на Хънтър остават най-голямото постижение в кариерата му.