Снукър експерт: удар с прескок

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Помните ли последните два въпроса на Sporta.bg от рубрика „Снукър експерт“? Ето ги и отговорите:

Играч използва механичен мост, за да вкара Розовата, но докато маха моста от масата, закача Синята. Фаулът е очевиден, но какво е наказанието?

Отговор:Използването на механичния мост е свързано с удара по Розовата, значи наказанието е 6 точки.

След като играч вкарва Кафявата, съдията връща Червена топка на нейно място по невнимание и грешката остава незабелязана през следващите няколко удара. Какво става, когато неточността е открита? Какво се случва с Червената?

4056661

Отговор:Ако грешката бъде забелязана, докато Червената все още е на Кафявата точка, или след като е била преместена, но може да бъде идентифицирана, то тя се маха от масата и Кафявата се връща на точката си. Ако излишната Червена е вкарана като Червена или се е смесила с останалите топки и не може да бъде разпозната, то Кафявата се поставя на масата и фреймът продължава с една допълнителна топка.

Днес имаме нова задача за всички почитатели на снукъра:

Кю-болът се допира до Червена, а това е и топката за игра. На един от джобовете е застанала друга Червена, но между нея и Бялата са разположени Розовата и Черната. Има ли право играчът да прескочи двете Цветни и да се опита да вкара, ако не размести докосващата се топка?

Споделяйте мнението си в полето за коментари под поста в най-голямата българска група за снукър фенове – Snooker РТС Bulgaria.

Ако изпитвате затруднения да отгатнете правилния отговор, можете да направите справка в правилника на снукъра. Ето и малък жокер – прегледайте разделите за докосваща се топка и удар с прескок, защото въпросът ни е леко подвеждащ.