Марк Уилямс дръпна на разсеяния Хигинс след първата сесия в мега финала

Марк Уилямс поведе с 5:3 фрейма след първата сесия срещу Джон Уилямс в най-очаквания мач в света на снукъра - финалът на световното първенство в митичния "Крусибул".

Играта на Магьосника от Уишоу никак не спореше в първия около 1 час. Шотландската легенда се затрудняваше с много лесни топки за вкарване или пък разсеяно излизаше от позиция. Тази слаба продукция бе наказана от Марк Уилямс, който с малки, но важни брейкове поведе изненадващо с 4:0 партии на първата почивка.

Уелският левичар демонстрира, че изобщо не е притеснен от огромното напрежение в Крусибъл и на няколко пъти се заигра с публиката в шефийлдския театър. Той дори взе ядките на стоящ близо до него зрител и ги изяде. Всичко това даваше ясен сигнал, че 43-годишният играч е спокоен и не се поддава на емоциите.

Дългите червени на Уилямс разсичаха джобовете на масата и му даваха шанс да се чувства доста сигурен на сукното. После грешеше при позиционирането, но Хигинс не съумяваше да се възползва и пропиляваше супер възможности.

След почивката обаче Хигинс се появи решен на всичко, за да се върне в мача и да не позволи на своя съперник да се откъсне още в резултата. Той наниза една стотачка от 119 точки и взе общо 3 от четирите фрейма. Уилямс успя да спечели само партия след паузата и така резултатът стана само 5:3 в негова полза.

Така довечера двамата ще изиграят втората сесия във финала и Хигинс ще има възможност да покаже, че наистина е фаворит - не само на хартия. Марк Уилямс пък ще пробва да спечели и вечерната сесия и преди доиграването утре да има солиден аванс. 

Припомняме, че финалът се играе до 18 спечелени от възможни 35 фрейма и се състои от цели 4 сесии.