Хигинс извади Асото от колодата в снукър класика в "Крусибъл"

снимка: twitter.com

Джон Хигинс се класира на полуфиналите на световното първенство по снукър, след като преодоля Джъд Тръмп в мач, който завинаги ще остане в историята на шефилдския театър, а и на джентълменския спорт като цяло. Двамата състезатели влязоха в решителен 25-и фрейм при 12:12, а Асото се оказа неподготвен и със серия от 84 Вълшебникът от Уишоу се класира на девети полуфинал.

Това бе своеобразно повторение на финала от 2011, когато Хигинс се наложи над Тръмп и завоюва четвъртата си и последна до момента световна титла. Той ще се бори за втори пореден финал срещу Кайрън Уилсън, надвил Марк Алън с 13:6. От своя страна, Асото си остава само с един финал в "Крусибъл" и мечтата му бе сломена.

28-годишният англичанин поведе в резултата с 4:1 след серия от 100 и 71, след което дръпна и с 5:3. Това бе резултатът, при който състезателите се оттеглиха на първа почивка.

Асото зададе темпото в началото на втората сесия с брейк от 89, а в следващата част двамата вкараха по 64. Фреймът отиде на сметката на англичанина, който разчисти до последния цвят. Шотландецът съумя да намали пасива си до 5:7. Той дори поведе с 8:7 след обрат, но Тръмп изравни преди последната сесия.

Отново Асото почна по-добре частта с поредица от 63, за да поведе с 9:8. Тръмп поведе с 11:9, но тогава започна възраждането на Вълшебника, спечелил три поредни партии - 75, 72 и изумителен сенчъри от 134. Те доближиха шотландеца до победата при 12:11 в негова полза.

Тръмп демонстрира класа под напрежение и наказа едни от малкото грешни решения на Хигинс, за да вкара мача в решителен фрейм. В 25-ата част обаче Асото така и не записа точка, като пропусна няколко шанса, а Хигинс имаше контрола от самия старт и се възползва с печеливши визити за крайното 13:12.

Хигинс няма загуба в решителен фрейм от 1996-а година, което всъщност е и единственото му поражение в подобен случай. Тогава той загуби на 1/4-финалите от Рони О'Съливан.

Другият полуфинал в "Крусибъл" ще противопостави Бари Хоукинс и Марк Уилямс.