Уилямс надви Хигинс във велик финал и вдигна трета световна титла

снимка: twitter.com

Марк Уилямс и Джон Хигинс изиграха един от най-драматичните финали в историята на световното първенство по снукър, който завърши с титла за Уелския дракон. Уилямс надви съперника си с 18:16 фрейма, за да вдигне третия си трофей в "Крусибъл". Това се случва 15 години след последната му титла, а първата бе през далечната 2000 г. Джон Хигинс пък мечтаеше за пети трофей, но остава с три загубени финала в шефилдския театър. 

Преди последната сесия резултатът бе 15:10 в полза на уелсеца и никой не очакваше, че шотландският състезател ще съумее да изравни при 3 оставащи фрейма за Уилямс. Вълшебникът от Уишоу обаче показа защо е един от най-великите в историята и започна невероятна серия със сенчъри брейк от 131 точки. 

Хигинс остана концентриран и не допускаше никакви грешки, притиснат до стената. Той взе още 4 последователни части - с 68, 82, 91 и 67 точки, за да поеме психологическото предимство.

Уелския дракон обаче не се бе отказал. Той остана стабилен психически и взе важната следваща част с фрейм от 74, за да избухне със сенчъри брейк от 104 и да се доближи само на фрейм от победата. Хигинс съумя да го притисне още повече с част, която бе на кантар, но отиде на сметката на шотландеца при 65:63. Уелсецът обаче пак имаше отговор - той излезе на масата, за да разчисти за 74 точки и да грабне третата си световна титла.

Марк Уилямс стана вторият най-възрастен шампион (43 г.) след Рей Риърдън, който печели финала в "Крусибъл" на 45 през 1978 г. 15-годишната пауза между участията на финал на Уелския дракон пък е най-голяма в историята.

Уилямс грабна най-големия чек в историята на снукъра от 425 000 паунда, а за Хигинс останаха 180 хиляди. След двубоя шампионът даде пресконференция, като се съблече гол, защото обеща точно това преди финала - че ще остане без дрехи в случай, че трумфира с титлата.