"Крусибъл" зове: След 8 години – отново победа за Дохърти

галерия:

снимка: Monique Limbos

Световният шампион по снукър за 1997-ма година Кен Дохърти напомни на почитателите на джентълменския спорт за романтиката от близкото минало, като регистрира първия си успех в театър „Крусибъл“ от 8 години насам.

Самото присъствие на знаменития ирландски ветеран в основната схема – осминафиналите – на Световното първенство бе изненада. Той преодоля тежките квалификации и заслужи 19-тото си класиране в тази фаза от най-престижния снукър турнир в календара.

Дохърти върна лентата назад към най-добрите си години и наказа жестоко члена на елита топ 16 Стюарт Бингам за разконцентрираната му и неубедителна игра. Ирландецът елиминира високопоставения си съперник след победа 10:5, благодарение на брейкове от 55, 60, 57 и 60 точки.

4081188

Така най-възрастният участник на Световното – 44-годишният Дохърти – се класира изненадващо, но напълно заслужено за четвъртфиналите. Той провокира бурни аплодисменти още със самото си появяване в театър „Крусибъл“, особено след като целуна килима в залата.

4081190За първи път от 2006-та година насам Дохърти ще играе във втория кръг от основната схема, а „за награда“ вероятно ще срещне друг ветеран и носител на световната титла – Джон Хигинс. Естествено, първо Вълшебника от Уишоу трябва да преодолее първото си препятствие в Шефилд – Алан МакМанъс.

Преди 8 години Дохърти не само стигна до четвъртфиналите, но спечели мача си срещу Матю Стивънс (тогава ирландецът бе 12-ти в света, а уелсецът – 5-ти) с 13:8, за да отпадне на полуфинал с 10:13 от непоставения Марко Фу, който тъкмо започваше да изгражда репутацията си на снукър майстор.

Въпросното издание на Световното през 2006-та е считано за едно от тези с най-изненадващо развитие не само заради Марко Фу. 14-ият в ранглистата по това време Греъм Дот триумфира с единствената си титла след победа 17:11 над Рони О'Съливан.