"Крусибъл" зове: Мърфи оцеля в 19-фреймов трилър

снимка: Monique Limbos

Световният шампион по снукър от 2005-та година Шон Мърфи рискува да се сбогува с мечтите си за втора титла в театър „Крусибъл“ още в първия кръг на основната схема, но все пак елиминира Джейми Коуп след вълнуваща битка и успех с 10:9 фрейма.

Това бе вторият мач от Световното първенство в Шефилд този сезон, продължил до решаваща 19-та партия. Коуп имаше аванс от 7:5 в един момен от осминафинала, но Мърфи все пак демонстрира частица от класата, която му позволи да спечели турнира World Open тази година.

Зрителите в театър „Крусибъл“ останаха на косъм от това да видят максимален брейк от 147 точки, когато в 10-ия фрейм Коуп се бе устремил към перфектно разчистване на масата, но направи пропуск по 9-ата Червена топка. За да добави обида към разочарованието на съперника си, Мърфи му открадна въпросната партия с контра-брейк от 75 точки.

Нито един от двамата майстори на щеката не направи сенчъри, а финалният фрейм бе решен на цветовете, като в крайна сметка Магьосника спечели партията с 65:49. Победителят не скри разочарованието от представянето си, въпреки успеха, след края на напрегнатия двубой.

„Ако това ме чака на Световното този сезон, искам да си ходя вкъщи! Първият кръг винаги е битка на живот и смърт. През годините съм губел купища решителни фреймове, така че се радвам, че този път аз спечелих“, каза Шон Мърфи.

В други мачове от „Крусибъл“ ветеранът световен шампион от 1997-ма година Кен Дохърти изненадващо елиминира Стюарт Бингам след 10:5, а Алистър Картър се поздрави с успех 10:8 над китаеца Ксиао Гуодонг. Раян Дей пък изхвърли Стивън Магуайър също след победа 10:9.