"Крусибъл" зове: Исторически погром за Хигинс

галерия:

снимка: Monique Limbos

4-кратният световен шампион по снукър Джон Хигинс стана четвъртата жертва от елита (топ 16 на ранглистата), който напуска Световното първенство в театър „Крусибъл“ в Шефилд още на осминафиналите.

Вълшебника от Уишоу стана жертва на своя сънародник от Шотландия Алан МакМанъс, който постигна една от най-забележителните победи в кариерата си, елиминирайки именития майстор след 10:7.

Така за първи път в славната си кариера Хигинс регистрира две поредни отпадания в „Крусибъл“ още в първия кръг от основната схема. Миналата година той загуби с 6:10 от Марк Дейвис и също рано-рано се прости с надеждите си за спечелване на 5-та световна титла.

Вълшебника от Уишоу направи сенчъри брейк от 111 точки, добавяйки шест халф-сенчъри серии, докато съперникът му се отчете с пет поредици от над 50 точки, най-високата от които 88. Въпреки това, както самият Хигинс призна, той падна в капана на отличната тактическа игра на МакМанъс.

4081462

МакМанъс е в професионалния снукър от сезон 1990/91, като през настоящата кампания се представя великолепно не само по отношение на сейфти играта си, но и на брейк билдинга – той има 10 сенчъри серии досега през сезона, което не му се е случвало от 1997/98, когато завърши с 12.

Следващият опонент на МакМанъс ще бъде друг ветеран – Кен Дохърти – чието присъствие в „Крусибъл“ бе изненадващо само по себе си, но световният шампион от 1997-ма постигна първата си победа от 8 години в Шефилд, елиминирайки Стюарт Бингам с 10:5.

МакМанъс досега само веднъж се бе класирал на четвъртфинал на Световно първенство – през 2005-та година, когато отстъпи с 8:13 от англичанина Иан МакКълок.