"Крусибъл" зове: Селби се измъкна на косъм

снимка: БТА/AP

Световният номер 2 Марк Селби се нуждаеше от всичките възможни 19 фрейма, за да елиминира най-добрия млад играч от Уелс Майкъл Уайт по пътя си към четвъртфиналите на Световното първенство по снукър в шефилдския театър „Крусибъл“.

Веселяка от Лестър започна много силно срещата и след първата сесия повечето зрители се опасяваха да не станат свидетели на едностранен двубой без интрига. Въпреки че първата сесия се оказа доста неуспешна за Уайт, той успя не само да постави Селби под напрежение в по-късния етап от мача, но дори да заплаши прогреса му в турнира.

В крайна сметка световният номер 2 спечели финалния 19-ти фрейм и се поздрави с успех 10:9, но поздравленията бяха поделени между състезателите – Уайт миналата година поднесе изненада като елиминира идола си Марк Уилямс и игра на четвъртфинал, а сега все пак отстъпи след 19 партии срещу един от най-силните маратонски играчи в снукъра.

Следващият съперник на Селби ще бъде Алистър Картър – двукратен финалист в „Крусибъл“ през 2008-ма и 2012-та. Капитана записа труден успех с 10:8 над Ксиао Гуодонг, за да преодолее първото си препятствие в Шефилд.

Двамата ще се изправят един срещу друг за 27-ми път в кариерата си и за втори тази година, след като Селби спечели с 4:1 осминафинала в Откритото първенство на Уелс. За втори път „Крусибъл“ ще бъде арена на сблъсък между Веселяка и Капитана – също на четвъртфинал през 2007-ма година двамата направиха великолепен двубой, спечелен с 13:12 от Селби, който в последствие стигна до единствения си финал в Шефилд, но отстъпи с 13:18 от Джон Хигинс.

В друг мач от вчера Джо Пери преодоля Джейми Бърнет с 10:7 и в следващия кръг ще срещне Рони О'Съливан.