България напусна Европейското след уникален и противоречив мач

Единственият български представител на осминафиналите на Европейското първенство по снукър Ивайло Пеков отпадна от турнира в софийския хотел „Рамада“ след загуба с 1:5 от англичанина Ник Дженингс.

Самият двубой протече крайно драматично и развоят му бе уникален в историята на подобни надпревари, тъй като в един момент резултатът от 3:1 стана 4:1, после 4:2, 3:2 и отново 3:1, при положение, че двамата съперници бяха изиграли само един фрейм в периода на промените.

Причината за смущението на масата стана педантичността на финландския съдия Вейко Ханула, който определи почивка от 10 минути след 4-ия фрейм. Ивайло Пеков обаче закъсня между 2 и 5 минути (по негово мнение – най-много 2, според съдията – поне 5) и това провокира реферът да присъди служебно 5-ия фрейм в полза на Дженингс, който по този начин поведе с 4:1 без игра.

По-рано през деня Пеков бе осъществил великолепен и вдъхновяващ обрат от 0:4 до 5:4 във фазата на 1/16-финалите срещу шотландеца Гари Томсън, като реши след четвъртия фрейм да опита да обърне късмета си, сменяйки бялата си риза с черна. При 1:3 срещу Дженингс Пеков отново се поддаде на суеверието и смени облеклото си по същия начин, за да се зареди с оптимизъм. Вероятно точно това му коства лекото закъснение за втората сесия от мача, но съдията Ханула реши да следва правилника докрай.

С хубав халф-сенчъри брейк Пеков все пак преодоля разочарованието си от загубения служебно фрейм и намали резултата на 4:2, а през това време президентът на Българската снукър федерация Олег Велинов инициира жалба срещу решението на съдията Ханула.

Не е изненадващо в света на снукъра за подобни „провинения“ като закъснението на Пеков даден рефер просто да предупреди въпросния играч, вместо да присъжда служебно фрейма на противника. Някои снукър съдии на мястото на събитието веднага си припомниха куп случаи от турнири на подобно по-скоро аматьорско ниво, в които им се е случвало просто да предупреждават закъснял състезател, вместо да прибягват до промяна на резултата, особено за подобна ненатрапчива неточност от порядъка на 2-5 минути.

Ако може да се направи аналогия с футбола, според правилника футболистите (освен изпълняващия) нямат право да навлизат в наказателното поле преди да е изпълнена дузпа, а вратарят няма право да престъпва пред голлинията, но само най-педантичните съдии отсъждат нередовен удар от бялата точка и възлагат преизпълнение.

Жалбата от българска страна бе уважена след съвещание в офиса на директорите на турнира от Европейската федерация, но Дженингс по обясними причини се почувства ощетен и на свой ред пожела да подаде жалба.

Англичанинът в един момент дори обмисляше да се откаже от доиграването на мача, но след нова дискусия сред официалните лица на турнира се стигна до консенсус – служебният фрейм в полза на Дженингс се отменя, но същото важи и за спечеления шести фрейм от Пеков.

Двубоят продължи при резултат 3:1, но цялата разправия и неяснота като че ли се отрази позитивно на играта на англичанина. С няколко безпогрешни излизания на масата и брейкове от 30-40 точки той убедително спечели следващите два фрейма (Пеков имаше шансове да реализира солидни серии, но ги пропиля) и в крайна сметка узакони класирането си на четвъртфинал след 5:1.

Така двубоят остави уникален отпечатък в историята на снукъра и развръзката му за кратко време обиколи снукър средите в хотел „Рамада“, отвличайки вниманието от интригуващи дерби мачове на другите маси. След само един изигран фрейм резултатът бе променен четири пъти, без реално да има виновен, ощетен или нарушител на правилата.