Братислав Кръстев за Sporta.bg: Българите ще стават все по-добри

галерия:

снимка: Ray Power

Българският лицензиран треньор по снукър Братислав Кръстев се изказа ласкаво за представянето на родните майстори на щеката на Европейското първенство в София и поздрави Ивайло Пеков за класирането му на осминафинал в турнира при мъжете.

Братислав говори специално пред Sporta.bg за възпитаничките си при жените Жана Митова и Николета Николова, които също прескочиха груповата фаза. Единствено за собственото си представяне в турнира Кръстев се изказа самокритично и призна, че не е играл добре и няма от какво да е доволен.

Брандо мина групите с три победи от пет мача, като отпадна на 1/32-финалите след поражение 0:4 от турчина Сонер Сари. Той заяви, че напоследък се е чувствал пренаситен от снукър и това е била причината да не тренира подобаващо преди Европейското и да не се представи по най-добрия възможен начин, въпреки че резултатите му индикират за достойно участие в турнира.

“За жалост, на това Европейско нямах поставени цели и не бях достатъчно мотивиран, което говори доста лошо за мен. Просто седмица по-рано бе българския турнир „Виктория Мастърс“, на който се представих добре. Играх финал с Георги Величков, направих най-високия брейк от 93 точки, който можеше да стане сенчъри, но изпуснах последната елементарна Черна за 100“, каза Кръстев пред Sporta.bg.

4045384

Това ми повлия зле психически, няколко дни не ми се играеше изобщо снукър. Десетина дни преди Европейското изобщо не бях тренирал, но просто бях изхабен. На това Европейско бях прекалено отпуснат, не усещах никакво напрежение, а аз когато не съм под напрежение, не играя добре.

Излязох от групите като трети в класирането. Направих три победи от пет мача, имах една загуба 3:4 и една 1:4. Представянето ми е доста добре, ако се гледат чисто резултатите от груповата фаза.

4059382Кипърецът, когото победих за първата си победа, след това стана първи в групата и още продължава участието си. (става въпрос за Антонис Пулос, който отпадна на 1/16-финалите от ирландеца Джейсън Девани бел.авт.) Като цяло играта ми обаче бе доста зле, нищо че направих два халф-сенчъри брейка (61 и 54 точки бел.авт.)

Аз съм от тези играчи, които губят малко мотивация, когато нямат реален шанс да спечелят турнира. Аз нямах шанс дори да стигна до четвъртфинал, например, въпреки че зависи и от жребия, но реално е така. Но чисто желанието ми за снукър спадна напоследък, което е проблем за мен.

С турчина (25-годишният Сонер Сари) играх добре. Той в никакъв случай не е слаб играч – когато аз правех брейк от 30, той правеше брейк от 60. Когато аз правех серия от 20, той правеше от 40. Аз въобще не съм доволен от себе си, защото реално не играх добре и няма от какво да съм доволен.

Определено сега ми предстои почивка, която ще ме зареди. Имам такива моменти, в които просто не ми се играе. Тъй като съм треньор, се занимавам постоянно с това. Започнах да тренирам бокс отскоро и това ме зарежда физически и психически. Просто имам доста дни в седмицата, които от 10 до 22 часа стоя в снукър залата и това бе изхабява, затова понякога търся почивка от играта.

Така се случи с турнира Виктория Мастърс и Европейското, които бяха само в рамките на десетина дни. Чудя се понякога на професионалистите как постоянно участват в турнири, макар че, с изключение на Нийл Робъртсън, Дин Дзънхуей и Марк Селби, никой не поддържаше високо ниво през целия сезон. Другите са добри в части от сезона, но не и в целия сезон.

4077781

Като цяло българите се представиха добре. При жените и трите ни участнички – Жана Митова, Николета Николова и Моника Методиева – са мои възпитанички. Николета и Жана съм ги учил от нулата, в момента са най-напред. Другите ми ученици също се представиха добре, изпълниха задачите, които им бях поставил, така че съм доволен от тях.

Николета има доста сериозни шансове да продължи напред. Медалът, който Николета и Жана взеха на предишното Европейско, е доста сериозно постижение. Те обаче още нямат голям опит в печеленето на големи награди и турнири и в момента пред себе си не виждат един-единствен мач, който им предстои, а броят всички срещи до финала, които трябва да спечелят. Това е проблем, защото им се трупа напрежение по този начин. В Букурещ нямаха напрежение и можеха само да спечелят.

4045336

Преди са си казвали „предстои ми определен мач, който трябва да спечеля“, а сега си казват „предстоят ми три мача до финала, които трябва да спечеля“. Не виждат само мача пред себе си, а още нямат толкова голям опит – един играч трябва да спечели и да загуби доста неща, за да се изгради.

Няма как да научих хората на опит, той се трупа от само себе си с броя на изиграните срещи. Заради това сега основно наблягам върху психологическата гледна точка на представянето им, не толкова върху техническата.

А като цяло българите ще стават все по-добри, това се вижда и от броя на халф-сенчъри брейковете в домашните турнири - тази година бяха около 60, докато миналата само 15-ина. Догодина съвсем реално е да очакваме да има 2-3 сенчъри брейка, така че видимо има прогрес“, завърши Кръстев пред Sporta.bg