Кими във Ферари – възходите и паденията в снимки

галерия:

Кими Райконен се завръща във Ферари от 2014-та година и ще си партнира с настоящия лидер на Скудерията Фернандо Алонсо.

 

Ледения е подписал договор за 2 години, обявиха официално днес от пресслужбата на Ферари.

 

Sporta.bg ви припомня радостните моменти в кариерата на Райконен от предишния му 3-годишен престой в легендарния италиански екип. Както е известно, през 2007-ма година Кими спечели единствената си световна титла до момента именно с „черните кончета", които след него все още не могат да излъчат шампион.

 

Райконен и Алонсо ще са черешката на тортата от следващия сезон, защото ще са единственият тандем от световни шампиони във Формула 1. За първи път от 60 години пък Ферари ще има едновременно двама пилоти, триумфирали някога с титлата в Кралските гонки.

 

Прибързаните заключения, че вероятно Лука ди Монтедземоло ще трябва да промени политиката си и да не залага на „първи пилот" и „втори пилот" не са съвсем правилни, защото Райконен не винаги е бил първия пилот на Скудерията.

 

През 2008-ма година той не се ползваше с привилегии в екипа за сметка на Фелипе Маса, когото днес ще наследи. Преди 5 сезона бразилецът бе на крачка да триумфира с титлата, но я загуби буквално в последния завой на последния кръг в Гран при на Бразилия.

 

За Кими Райконен престоят във Ферари определено не беше изпълнен единствено с цветя и рози - през 2009-та той беше пратен в "пенсия" от Монтедземоло, който отчаяно искаше да доведе в тима Фернандо Алонсо.

 

Ето снимки от най-паметните моменти в кариерата на Кими Райконен с екипа на Ферари:

 

Отборна снимка в Австралия 2007: Райконен е спечелил първата си победа за Ферари в първото си състезание за Скудерията

 

Подиумът в Бразилия 2007: Райконен печели последното състезание от календара и става световен шампион за първи път в кариерата си

 

Подиумът в Бразилия 2007: Фелипе Маса, Жан Тод, Кими Райконен и Фернандо Алонсо (отляво надясно)

 

Последният към днешна дата световен шампион от Ферари - Кими Райконен през 2007

 

Райконен никога не се е ползвал с привилегиите на "първи пилот" във Ферари, както беше с Михаел Шумахер и е в момента с Фернандо Алонсо

 

Пировата победа на Маса в Бразилия 2008: Райконен играе ролята на втори пилот в края на 2008, за да може Маса да атакува титлата, която губи в последния завой на последния кръг от календара

 

Райконен във Ферари: 3 сезона, 9 победи, 5 полпъзишъна, 52 състезания

 

Пресконференцията преди Гран при на Бразилия 2009: Чао, Ферари, с теб изпълних мечтата си