Шумахер на 50: Пилето води най-сериозното си състезание

Датата е 11 юли 1999 година. Със скорост от близо 200 kм/ч. червен болид излита от завоя "Стоун" на легендарната писта "Силвърстоун" и се забива в предпазната стена край пистата. Разхвърчават се гуми.

Светът изтръпва. В колата е Михаел Шумахер, който прави опит да излезе от разбитата кола, но рухва в кокпита. Положението изглежда много тежко. След 10-минутна суматоха и опити германецът е изваден от разбитата кола и откаран в медицинския център на пистата, а след това с хеликоптер в болницата в Нортхемптън.

Едва след няколко часа идват новините – Шумахер е със счупен на две места крак. И цяло чудо  – без опасност за живота. Сезонът за него приключва. Поне според лекарите. Не така обаче мисли самият Шумахер, който се завръща още преди края на сезона. И макар и не напълно възстановен, отново впечатлява.

В крайна сметка обаче и този сезон, както и предишния, триумфира Мика Хакинен – може би най-големият съперник за Шумахер, заедно с Деймън Хил. След това обаче Михаел е безкомпромисен – 5 последователни титли с Ферари и подобрени куп рекорди.

На днешния 3 януари Шумахер става на 50. Далеч от пистата, германецът продължава да води най-тежката битка в живота си. В края на 2013 г. той претърпя тежък инцидент на ски писта във френските Алпи, след като удари главата си в скала. Оттогава – вече над 5 години, семейство Шумахер не разпространява информации за състоянието на шампиона. Последните слухове твърдят, че неговото състояние се е подобрило в последните месеци. За това призна и индиректно неговият бивш шеф на Ферари и настоящ на ФИА Жан Тод, който често посещава германеца.

"Може да бъдете сигурни, че той е в добри ръце и правим всичко по силите си да му помогнем", написа часове преди юбилея на Шумахер съпругата му Корина. И обяви, че по повод юбилея на съпруга си ще стартира официално приложение, което ще бъде "виртуален музей" за постиженията на най-успешния пилот за всички времена. А там определено ще има какво да се види.

Дебютът на Шумахер във Формула 1 е през 1991 година, като още в първите си стартове впечатлява с агресивния си начин на каране. Дори след едно от първите му състезания за Джордан лично друга голяма легенда – Аертон Сена, прави забележка на Шуми за поведението му на пистата. Това обаче не спира германеца, който още през 1994 година става световен шампион с Бенетон. Следващата година повтаря титлата си, като и двата сезона побеждава своя голям съперник Деймън Хил.

Следва преминаване във Ферари, където Шумахер печели още 5 световни титли между 2000 и 2004 година. Така в своята богата кариера той става 7 пъти световен шампион, с което поставя абсолютен рекорд. Постига 91 победи във Формула 1 в общо 308 старта.

Шумахер е световен шампион за 1813 последователни дни, което е абсолютен рекорд. Това става от 8 октомври 2000 до 25 септември 2005.

На 22 октомври 2006 г. Михаел Шумахер официално прекратява своята състезателна кариера като пилот във Формула 1. Три години по-късно обаче той официално обявява завръщането си за сезон 2010 г. в отбора на Мерцедес. За мнозина пълната доминация на германците в последните сезони във Формула 1 се дължат именно на работата на Шумахер по колата в годините му като пилот там. След като той напуска, мястото му е заето от Люис Хамилтън, който вече е петкратен световен шампион.

Последният старт на Шумахер бе в края на 2012 година за голямата награда на Бразилия.

Днес семейство Шумахер има нова гордост - синът на Михаел и Корина – Мик, уверено върви по стъпките на баща си и тази година ще се състезава във Формула 2 – последното стъпало преди най-големите. А едва ли някой се съмнява, че скоро ще го видим и във Формула 1 – там където вече е и синът на съотборника на Шуми в Бенетон Йос Верстапен – Макс.

Източник: Dnes.bg