Какво не знаете за Формула 1?

галерия:

снимка: pixabay.com

Като фенове на Формула 1 сме сигурни, че знаете доста за състезателите и дори можете да кажете имената на най-великите пилоти от F1 за всички времена, без дори да се замислите.

Въпреки това, има някой факти и статистики, от които дори и вие можете искрено да се изненадате.

7 любопитни факта за F1, които може би не знаете

Най-високата скорост, записана досега от болид от Формула 1 е 372, 6 км/ч

Най-високата максимална скорост, постигната от време на етап от състезанията от F1 е достигната от Хуан Пабло Монтоя през 2005 година на пистата в Монца (Autodromo Nazionale Monza).

Пилотът достига със своя болид McLaren - Mercedes скорост от 372,6 км/ч и печели състезанието с 53 обиколки от полпозишън.

Най-нещастният рекорд за всички времена държи Ханс Хейер

Германският пилот ще остане в историята като единствения състезател, който едновременно е дисквалифициран, пенсиониран и некласиран в едно състезание от Гран При.

Това се случва през 1977 година, а причината за това е, че въпреки, че Хейер не успява да достигне необходимото време на квалификациите застава на старта и се включва в състезанието.

За некоректната му постъпка организаторите разбират едва, когато Хейер влиза в бокса. Той веднага е дисквалифициран от състезанието и получава доживотна забрана да се състезава за F1.

Най-доброто представяне на Айртон Сена крие някой тайни

Критиците и пресата определят първата обиколка на Айртон Сена на Донингтън 1993 като най-доброто представяне на пилота. И са напълно прави, тъй като Сена буквално унищожава конкуренцията с абсурдните времена, които постига още при първите обиколки.

Малко хора обаче знаят, че Айртон успява да направи най-бързата си обиколка, защото пропуска да влезе в бокса тогава, когато е трябвало да влезе, за да се сменят гумите на болида. Пилотът просто профучава покрай екипа си и продължава напред.

Откриването на сезона в Бахрейн чупи всички рекорди по гледаемост

Старта на сезона на Гран При в Бахрейн се е гледал от над 2,23 милиона зрители. На това отгоре, първата обиколка от състезанието е регистрирала над 17,4 милиона зрители, които са гледали Формула 1 на живо през различни стрийминг платформи и телевизионни канали.

Къде можете да гледате и вие Формула 1 на живо вижте тук.

Във Формула 1 има жени пилоти

Първата жена пилот в историята на F1 е Мария Тереза де Филипс. Дамата е състезател от 1958 година и е участвала в общо пет Гран При. Макар, че по време на цялата си кариера не е успяла да спечели нито една точка, тя е пионер за жените в този спорт.

Единствената жена пилот, която е спечелила точка от състезания от Формула 1 към момента е италианската състезателка Лела Ломбарди. Дамата е спечелила точка от състезание по време на Гран При в Испания през 1975 година.

Трима пилоти с едно и също време

Един от може би най-впечатляващите случаи в историята на Формула 1 се случва на пистата в Херес за Гран При на Европа. Годината е 1997 - а, а пилотите са Вилньов, Шумахер и Френцен.

По време на квалификациите и тримата пилоти постигат едно и също време до хилядна от секундата - 1'21 ”072.

Тъй като този момент няма ясно разписани правила как да се процедира в такива случаи организаторите признават за първи пилотът, който първи е регистрирал времето си. Това е Жан Вилньов.Какво не знаете за Формула 1?

f1 2.jpg

Източник снимка: pixabay.com

Близо пет минути е най-голямата разлика между победител и подгласник в историята на F1

По време на Гран При на Белгия през 1963 година Брус Макларън завърша с 4'54 (близо 5 минути) след победителя Джим Кларк.

До този момент това е най-голямата разлика между първи и втори пилот, което определено не носи много голяма популярност на Брус Макларън сред феновете му.