Райконен на върха за сефте от от 5 години, Хамилтън ще чака

Супер изненадващ бе стартът за голямата награда на САЩ във Формула 1. Победител стана финландецът Кими Райконен, който не се бе качвал на най-високото място на стълбичката от цели 5 години. Ледения не беше печелил от 113 старта и над 5, но снощи сложи точка на чакането.

Най-разочарован бе Люис Хамилтън, който се надяваше още в Остин да триумфира с петата си титла. Пилотът на Ферари обаче остана трети и отложи шампионските празненства. Райконен направи силен старт, изпреварвайки действащия световен шампион, който беше най-бърз в квалификацията. В течение на състезанието Кими изпусна водачеството заради различните стратегии, но след това се възползва от лошите разчети в бокса на Мерцедес, който очакваше Хамилтън да премине през състезателната дистанция с едно спиране. В крайна сметка Райконен ликува, а втори на 1.281 секунди зад него завърши Макс Верстапен (Ред Бул), докато изоставането на Хамилтън от първия бе 2.342 сек.

В предпоследната обиколка Себастиан Фетел проведе отчаян щурм срещу Валтери Ботас, който в опита за контраатака спря твърде късно и излезе извън трасето, което остави Фетел четвърти, а интригата за титлата - жива.

В следващия старт, който е Гран При на Мексико, Хамилтън ще има нужда да спечели само 5 точки повече от Фетел, за да подпечата официално петата си световна титла.