Неизбежно: Ферари осъществи мечтата на Ред Бул - взе Кими

галерия:

снимка: БТА/AP

Ферари осъществи мечтата на Ред Бул - осигури си звездна двойка пилоти за следващия сезон 2014.

 

Последният световен шампион на Скудерията Кими Райконен се завръща в Маранело, за да стане съотборник на Фернандо Алонсо от следващия сезон като заместник на Фелипе Маса.

 

От екипа на Ферари официално потвърдиха новината, за която специалистите във Формула 1 знаеха още преди Гран при на Италия. Въпреки старанието на Маса точно на знаменитата писта „Монца", решението на Лука ди Монтедземоло няма да е в негова полза.

 

Така след 7 години вярна служба Маса ще прекрати отношенията си със Скудерията и има вероятност да остане без отбор за сезон 2014, макар все още маркетинговите ползи, които би донесъл, да са привлекателни за по-скромните екипи.

 

Райконен ще си партнира с Алонсо за първи път в кариерата си и по този начин Ферари ще стане единственият отбор през 2014-та година, чиито пилоти са ставали световни шампиони. Алонсо го направи два пъти с екипа на Рено през 2005-та и 2006-та, а Райконен на следващия сезон - 2007-ма именно с Ферари.

 

Райконен беше изхвърлен от Лука ди Монтедземоло през 2009-та година (като му бяха платени 18 милиона евро), именно за да може да бъде привлечен Фернандо Алонсо и поради тази причина повечето специалисти оставаха скептични около шансовете на Ледения отново да стане пилот на „черните кончета".

 

„Какво толкова стана с Райконен във Ферари? Станахме шампиони", заяви небрежно самият Монтедземоло пред репортери през уикенда на „Монца", с което „отвори вратата" на Айсмен обратно на Маранело.

 

Sporta.bg ви предоставя цялостен профил на кариерата на Кими Райконен НА ТОЗИ ЛИНК.

 

 

Според различни спекулации с връщането на Райконен Ферари се опитват да накажат Фернандо Алонсо и да го предупредят, че от следващия сезон той няма да се ползва с привилегиите на пилот номер 1.

 

Това се случва поради факта, че Алонсо си навлече гнева на Скудерията с няколко гневни изблика по адрес на екипа, който „не му предоставя шампионски болид". Коментар по темата можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

 

От политическа гледна точка привличането на Райконен е вид победа на Ферари над Ред Бул, които бяха сериозни кандидати за подписа на Ледения. Когато стана ясно, че Крисчън Хорнър не може да привлече финландеца, защото той още преди месец е имал идея и предпочитания към Ферари, от „червените бикове" нарочно поискаха среща с агентите на Алонсо.

 

 

Целта не беше да преговарят сериозно с двукратния световен шампион, а просто да демонстрират, че има напрежение в лагера на Скудерията и криза в отношенията с водещия им пилот.

 

Иначе има и чисто финансов аспект в сделката между Ферари и Райконен - италианският легендарен екип е далеч по-платежоспособен от Лотус, който в момента се намира в тежка криза.

 

Sporta.bg подчертава, че събирането във Ферари на Алонсо и Райконен няма да доведе до промяна в политиката на екипа по време на световния шампионат във Формула 1. Скудерията никога не е предпочитала испанеца пред Фелипе Маса целенасочено, а по-скоро е изчаквала средата на сезона, за да прецени на кой пилот да заложи в борбата за шампионската титла.

 

 

Припомняме, че през кампанията 2008-ма година Маса, а не Райконен, имаше реални шансове да стане шампион и тогава Ледения играеше ролята на втори пилот. Ако Тимо Глок не бе пуснал пред себе си Люис Хамилтън на последния завой в последния кръг в Гран при на Бразилия, Маса наистина щеше да триумфира със световната титла.

 

Факт е обаче, че Монтедземоло е привърженик на философията, която самият той описа с думите „не е хубаво да има два петела в един кокошарник". За първи път от 1950-та година насам, когато за Скудерията караха Алберто Аскари и Джузепе Фарина, Ферари ще има двама световни шампиони в болидите си.