Порто зашлеви на три пъти Байерн (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Отборът на Порто победи Байерн (Мюнхен) в първата среща от 1/4-финалната фаза на Шампионска лига на "Естадио ди Драгао" с 3:1. Точни за домакините бяха Рикардо Куарешма на два пъти и Джаксън Мартинес, а за гостите се разписа Тиаго Алкантара.

През целия двубой изобилстваха грешките в защита, като това си пролича особено в играта на немския шампион, който допусна и трите си гола след неразбирателства в задни позииции.

Реваншът на срещата е след седмица на "Алианц Арена".

Хулиен Лупетеги заложи на схема 4-3-3. В нападение започнаха Рикардо Куарешма, Ясин Брахими и капитанът Джаксън Мартинес. В централната линия се подвизаваха Ектор Ерера, Касемиро и Оливер Торес, а в защитата бяха поставени Данило да Силва, Майкон, Бруно Мартинс Инди и Алекс Сандро. Между гредите стартира Фабиано.

Пеп Гуардиола бе избрал да започне мача с Мануел Нойер на вратата. Пред него в отбраната бе чтворката Хуан Бернат, Данте, Жером Боатенг и Рафиня. В центъра на терена бяха поставени капитанът Филип Лам, Шаби Алонсо и Тиаго Алкантара, а в нападение бе тройката Роберт Левандовски, Марио Гьотце и Томас Мюлер.

Още в първата минута след грешка в защитата на Байерн (Мюнхен), Джаксън Мартинес открадна топката от Шаби Алонсо. Последва среща очи в очи с Мануел Нойер, а вратарят на баварците спъна играчът на драконите и последва дузпа. Нойер трябваше да получи директен червен картон, но вместо това бе декориран само в жълто от испанския рефер Карлос Веласко. Зад топката застана Рикардо Куарешма и футболистът без проблем даде аванс на тима си още в третата минута.

Шест минути по-късно се стигна и до първата по-добра възможност за гостите. Топката бе изсипана в наказателното поле, там Томас Мюлер с глава подаде към Роберт Левандовски, ойто обаче стреля над вратата.

4138581

При последвалата атака нещата за немците станаха ужасно сложни. Данте пое топката в половината си, но не успя да я овладее. На точното място бе отново Куарешма, който я открадна и напредна, а след това и обезспокояван я промуши покрай Нойер за 2:0.

До 15-тата минута играта постепенно се поуспокои, като пред Мюлер се откри нова не лоша възможност, но шутът му мина встрани от вратата. Куарешма продължи да тормози защитата в "черно" и след нова не лоша атака, той принуди Хуан Бернат да го фаулира и това доведе до второ официално предупреждение за играч на гостите.

4138588

След 20-тата минута играчите на Пеп Гуардиола затвориха играта в половината на "драконите", но много лесно губеха топката и не можеха да организират голова ситуация.

4138587

Натискът все пак даде резултат. Нова груба грешка, този път в наказателното поле на Порто. Жером Боатенг напредна добре от дясно и центрира към вратарското наказателно поле. Кълбото премина покрай двама защитници в "бяло-синьо" и попадна на крака на Тиаго Алкантара, който от близко разстояние намали резултата.

В 33-тата минута Нойер подцени на вид лек удар на Ясин Брахими, който след неубедителната намеса на немския страж, се отби в напречната греда. Преди почивката Касемиро и Сандро получиха жълти картони за тима на Порто, като последният ще пропусне мача, заради втори жълт картон, а Филип Лам също бе "оцветен" в жълто след грубо нарушение в центъра на терена.

Минута преди края на първата част Касемиро не успя да се възползва от центриране в наказателното поле на гостите след пряксвободен удар. Кълбото попадна на главата на халфа, но той не успя да го насочи в очертанията на вратата.

Това бе и всичко най-интересно за първите 45 минути.

Втората част започна доста експлозивно. Порто непрестанно опитваше атаки по двата фланга, но след центриранията, защитата на гостите се представяше на ниво и изчистваше кълбото далеч от вратата на Нойер.

В 51-вата минута Брахими проби идеално от ляво, след хубав пас на Оливер Торес, но при центрирането на Брагими топката срещна тялото на Боатенг и излезе в корнер, но след него не последва нищо интересно.

Все пак вратарят на баварците успя да покаже защо е един от най-добрите вратари. Куарешма проби от дясно и центрира остро към Касемиро, но изстрелът на халфа бе париран брилянтно от немския страж.

В 65-тата минута Порто отново пое диригентската палка. Топката бе изпратена в половината на немския шампион. Там Боатенг овисна и кълбото го прескочи. На правилното място в правилния момент бе Джаксън Мартинес, който си спря брилянтно топката, след което напредна и спокойно даде отново преднина от два гола на съотборниците си.

До 80-тата минута играта бе спокойна, като двата тима допускаха доста грешки в средата на терена, а и футболистите накъсаха играта с нарушения, които целята предотвратяването на опасни атаки.

До края на срещата баварците опитаха последен щурм в търсене на второ попадение, но централната двойка защитници в синьо-бяло Бруно Мартинс Инди и Майкон се справяха със всеки опит за атака и предотвратиха евентуално ново попадение във вратата на Фабиано.