Джъд Тръмп загря за София с чудесен успех в Китай

галерия:

снимка: worldsnooker.com

Новият лидер в световната ранглиста Джъд Тръмп спечели вълнуващия финал на Международния шампионат в Китай и грабна третата си титла от ранкинг турнир.

 

Той изоставаше с 6:8 от световния шампион за 2010-та Нийл Робъртсън, но успя да осъществи забележителен обрат и грабна победата с 10:8 в напрегнатия сблъсък.

 

Така 23-годишният майстор на щеката от Бристол вече е със 125 000 паунда по-богат и има много поводи за усмивки и позитивни емоции преди PTC Victoria Bulgaria Open в София.

 

Съперникът му във финала Робъртсън пък отново не можа да спечели ранкинг събитие в Китай, но прибра чек за 62 500 паунда - 60 000 за достигането до мача за титлата и 2 500 за постигането на най-високия брейк в турнира (142 срещу Шон Мърфи във вчерашния полуфинал).

 

Робъртсън бе засипал с похвали съперника си преди мача, а допълнителният ден почивка за Тръмп му се отрази положително в срещата, защото той не загуби концентрация в решаващите мигове.

 

Още от самото начало личеше, че и двамата кюмени се намират в отлична форма и финалът ще бъде оспорван, а австралийският левичар имаше 4 победи в 7-те си двубоя с Тръмп, но сега резултатът в срещите между тях е равен.

 

Русокосият играч от Мелбърн поведе за първи път в мача чак в петия фрейм, който спечели за 3:2. Преди това Нийл беше направил брейкове от 77 и 68, които бяха най-големите за първата сесия. Тръмп бе започнал със серия от 61 точки, а в седмия фрейм направи феноменален удар по първата червена по пътя си към брейк от 68, за да намали на 4:3.

 

 

22-годишният англичанин започна втората сесия със солидна серия от 57, която му беше достатъчна да изравни на 5:5, след което Тръмп поведе в резултата. Робъртсън изравни още в следващата част, а фрейм номер 14 се оказа доста вълнуващ.

 

Първо Джъд поведе с брейк от 42, но направи елементарна грешка с позиционирането, която му коства успеха. Австралийският му опонент излезе на масата и с великолепен брейк от 88 поведе с 8:6.

 

Тръмп обаче спечели оспорваната 15-та част, а след това с чудесна серия от 96 точки изравни на 8:8. Майсторът на щеката от Бристол не спря дотук и постигна първия и единствен сенчъри брейк във финала - 119 - за да поведе с 9:8, след което спечели още веднъж, за да грабне титлата.

 

Не пропускайте да видите Джон Хигинс, Марк Селби и много други елитни играчи на живо в София! Купете си билет за турнира от сериите PTC, който ще се проведе в хотел "Принцес" между 15-ти и 18-ти ноември!