Доказателство, че Фетел заслужава наказание в Бразилия (ВИДЕО и СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Световният шампион Себастиан Фетел в действителност е нарушил правилата по време на Гран при на Бразилия и има основания да му бъде наложено наказание.

 

Както е известно, след края на надпреварата се появиха информации, че германският пилот на Ред Бул е извършил три непозволени офанзивни маневри в зони с развят жълт флаг на пистата (когато изпреварванията са забранени).

 

Това стана ясно от директното излъчване по британската телевизия притежател на ексклузивните телевизионни права на Формула 1 - Sky Sports. Ставаше въпрос за три дискусионни маневри, извършени от Фетел - срещу болид на Испания Рейсинг, каран от Педро де ла Роса, срещу Заубер-а на Камуй Кобаяши и в последствие срещу Жан-Ерик Верн от Торо Росо.

 

Веднага след края на Гран при на Бразилия над Ред Бул надвисна опасността Ферари да поиска официално преразглеждане на въпросната ситуация и съответно ФИА да наложи наказание на Фетел.

 

Sporta.bg припомня какъв би бил случаят с развитието на шампионската титла при евентуално наказание на Себастиан Фетел според правилата на Формула 1.

 

След края на състезанието и в дните след него множество високопоставени лица, включително и Бърни Екълстоун, дадоха мнението си за претенциите на Ферари и за легитимността на маневрите на Фетел.

 

В крайна сметка стюардите на състезанието оправдаха изпреварванията на Камуй Кобаяши и Испания Рейсинг, но отложиха решението си относно Жан-Ерик Верн с думите „обещали сме на Ферари обяснение на ситуацията и ще им го дадем скоро".

 

Около изпреварването на Фетел срещу Верн имаше мъгла, защото то се случи в 3-4 обиколка и не попадна в телевизионното излъчване на Гран при на Бразилия. В действителност то може да бъде наблюдавано единствено от интерактивната платформа на Sky Sports "Sky Pad Race Control", където от камерата в болида на Ред Бул може да се гледа цялата надпревара.

 

На 29-ти ноември в най-големия сайт за споделяне на видео YouTube е качено клипче с кадри именно от камерата над главата на Фетел, предоставени специално за абонатите на Sky Sports, които използват интерактивната им платформа.

 

Незнайно защо видеото има не повече от 50 преглеждания, въпреки че съвсем кратко и ясно дефинира проблемите в трите маневри под въпрос. Става ясно, че Фетел изпреварва съвсем по правилата болида на Испания Рейсинг и на Заубер, но смяната на позиции с Жан-Ерик Верн е в зона с жълти флагове и съответно заслужава наказание.

 

Sporta.bg ви предоставя снимки от конкретната ситуация с колата на Торо Росо. В червено са оградени постовете на стюардите на пистата, които всъщност светят в жълто, зелено, жълто-червено или червено - според обявената ситуация в даден участък.

 

Правилото гласи, че единствено когато преминеш определен светещ пост, ставаш подвластен на положението, определено от цвета на светлината. Така че само когато Фетел премине с болида си поста, светещ в зелено, ще се озове в ситуация „зелен флаг", която разрешава изпреварванията. Същото е и с жълтия флаг. Вижте снимките и въпросното видео по-долу:

 

Пред Себастиан Фетел се намира Жан-Ерик Верн, а вляво с червено е оградена мигащата жълта светлина - знак за навлизане на зона, където изпреварванията са забранени

 

Вдясно виждате предницата на болида на Верн, тъй като Фетел започва офанзивната си маневра. Вляво по-напред на пистата е оградена с червено мигащата зелена светлина - знак, че оттам нататък по трасето изпреварванията са разрешени

 

Вляво в червено е оградена зелената светлина, която индикира, че изпреварванията са разрешени. Виждате, че болидът на Фетел все още не е преминал тази граница и следователно още е подвластен на жълтите флагове, които му забраняват изпреварвания. Само че Фетел вече е задминал Жан-Ерик Верн...