Жекова без медал, но с най-добро класиране за България в ПьонгЧанг

снимка: twitter.com

Александра Жекова остана на крачка от медалите в дисциплината сноубордкрос на Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг. Сани завърши на 6-а позиция във финала и така не успя да надгради над представянето си на Олимпиадата в Сочи 2014, когато бе на пето място. Все пак това се оказва най-доброто класиране за България на тези Игри, след като предишното бе на Владимир Зографски, завършил 14-и в ски скока на нормалната шанца.

Титлата в ПьонгЧанг грабна италианката Микела Мойоли, следвана от 16-годишната Джулия Перейра де Соуса от Франция и олимпийската шампионка от Сочи Ева Самкова от Чехия. 

Българката стартира предпазливо в квалификациите и даде осмо време, което обаче се оказа достатъчно за класиране на 1/4-финалите. Там Сани спечели своята серия и това й вдъхна допълнителен стимул преди важната битка на 1/2-финал. Там тя попадна в изключително тежка серия заедно със световната шампионка Линдзи Джакобелис, Ева Самкова и Шарлот Банкс. Банкс претърпя падане и Жекова зае трета позиция в серията, което й отреди място на финала.

Във финала Сани застана на старт заедно с Ева Самкова, Линдзи Джакобелис, Клое Треспьош, Микаела Мойоли и Джулия Перейра де Соуса от Франция.

Сани избра да кара в най-левия коридор. Водачеството пое Линдзи Джакобелис, но беше изпреварена от Мойоли. Тя направи феноменално спускане и спечели олимпийската титла, докато българката остана последна.