Призракът от Загреб изплува в Словакия: Слован обърна Лудогорец за пет минути с човек по-малко (СНИМКИ)

галерия:

снимка: sport.sk

Лудогорец загуби с 2:1 гостуването си на Слован (Братислава) в първи двубой от втория квалификационен кръг на Шампионската лига и ще трябва да наваксва на своя съперник на реванша в Разград.

 

Неприятното бе, че гостите водеха в резултата с 1:0 три минути преди края на редовното време, а бяха и с човек повече на терена, но позволиха на Слован, който не ги превъзхождаше с нищо, да обърне резултата.

 

Теро Мантула изведе Лудогорец напред в 65-та минута, Халенар изравни в 87-та и отново той донесе победата след точно изпълнена дузпа във втората минута на продължението.

 

Така шампионът на България си припомни шока от Загреб при миналогодишното си участие в Шампионската лига, когато отпадна след гол на Домагой Вида от Динамо далеч след края на даденото продължение. За разлика от тогава обаче сега играчите на Ивайло Петев имат възможност да поправят грешката си в реванша.

 

Лудогорец започна добре двубоя и в началните минути бе по-добрият отбор на терена. След средата на първото полувреме обаче домакините изравниха играта. С множество нарушения те накъсаха играта и ритъма на Лудогорец и успяха да вземат инициативата.

 

Втората част също започна добре за футболистите на Самуел Словак, но шампионите на България успяха да се възползват по най-добрия начин от едно статично положение и да поведат в резултата. Домакините положиха усилия да изравнят, но пропиляха и дузпа, спасена по отличен начин от Владислав Стоянов.

 

Последните 10 минути те дори играха с човек по-малко, тъй като Ерик Грендел видя картона с червен цвят. В края на двубоя обаче бе изкована голямата драма и Слован все пак се поздрави с успеха.

 

Ивайло Петев направи един изненадващ ход в своя състав за двубоя. Той включи в стартовия състав новото попълнение от Испания Дани Абало, който не игра в нито една от контролите в Австрия. Испанецът се присъедини наскоро към тима и още е далеч от оптималната форма.


Марселиньо и Мирослав Иванов отсъстваха заради наказания, а Александър Барт изкълчи глезен на една от последните тренировки и също не пътува за Братислава. Така място за изява в центъра на защитата получи Теро Мантула.

 

Три от новите попълнения на шампионите пък стартираха срещата - Мишел Платини поведе атаката на "орлите", а Фабио Ешпиньо и Христо Златински също излязоха на терена на стадион "Пасиенки" в Братислава.

 

 

В първите минути на срещата Лудогорец бе по-добрият тим. Футболистите на Ивайло Петев владееха ситуацията на терена и бяха по-креативни от своите съперници. С изключение на едно разбъркване в наказателното поле след центриране от корнер обаче опасни положения липсваха.

 

Неприятното за Лудогорец обаче бе травмата на Мишел Платини, който се контузи още при първото единоборство и в 8-та минута бе заменен от Роман Безяк. На домакините обаче също се наложи да правят принудителна смяна и Филип Хлоховски влезе на мястото на капитана Игор Жофчак.

 

Първата по-сериозна опасност в двубоя бе на сметката на българския шампион. В 22-та минута Иван Стоянов напредна, пусна към Ешпиньо, който за момент спря, заблуди бранителя пред себе си, че ще потърси Дани Абало и стреля опасно от границата на наказателното поле, но стражът на Слован Матуш Путночки спаси.

 

Домакините отвърнаха с опасна атака след грешка на Абало, но за щастие отбраната на Лудогорец успя да се справи, а Владислав Стоянов и улови топката след рикошет в крак на защитник в "зелено".

 

 

Постепенно Слован изравни играта и дори взе инициативата . Лудогорец от своя страна свали темпото и сам позволи на словаците да погледнат сериозно към вратата на Стоянов.

 

В 33-та минута домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Марко Милинкович центрира остро, но стражът на Лудогорец боксира и предотврати и тази опасност. Шест минути по-късно обаче отново той трябваше да показва отличен рефлекс, за да опази резултата равен.

 

Форж увлече двама бранители на "орлите" на левия фланг и с пета пусна към Милош Йосимов. Той веднага прати топката в наказателното поле, а там Холховски я засече по отличен начин, но Стоянов демонстрира страхотен плонж и спаси.

 

 

В 42-та минута пред Лудогорец се откри добра възможност за атака, но влезлият като резерва Безяк бе фаулиран на около три метра пред дъгата на наказателното поле. Зад топката застана Иван Стоянов, но от хубавата позиция стреля високо над вратата.

 

В самия край на полувремето Йосимов пробва далечен шут към Владо Стоянов. Ударът бе опасен, но прелетя на метър над гредата.

 

Слован започна по-добре и втората част. В 50-та минута Ерик Грендел се строполи в наказателното поле, но не само, че съдията Антъни Тейлър не посочи бялата точка, а показа и жълт картон за симулация на футболиста на домакините.

 

Въпреки по-добрите минути за шампиона на Словакия, разградчани получиха невероятен шанс да поведат в резултата. Топката попадна в Жуниор Кайсара, който бе само на няколко метра от вратата на Слован, но в последния момент Путночки някак си успя да блокира играча ба българския тим и да спаси мрежата си.

 

 

Словаците продължиха да контролират играта и дори затегнаха своя натиск. Първо в 54-та минута Карол Месарош, оставен на отлична позиция, не успя да насочи в рамките на вратата една върната топка. Три минити след това пък Горосито не съумя да засече остро центриране успоредно на голлинията и резултатът отново остана непроменен.

 

В 65-та минута нещата коренно се промениха. Иван Стоянов стреля от пряк свободен удар, Путночки боксира, но най-съобразителен се оказа Теро Мантула, който довкара кълбото в мрежата на Слован за 0:1.

 

Две минути по-късно дойде най-спорното положение в мача. При едно центриране в наказателното поле Кладрубски падна на земята, а реферът от Англия прецени, че той е бил задържан от Козмин Моци и отсъди дузпа и жълт картон за румънския бранител на Лудогорец.

 

Форщ застана зад топката и отправи силен шут в долния ляв ъгъл на Владо Стоянов, но вратарят за пореден път в срещата показа класа и майсторски отрази.

 

 

В следващите минути домакините положиха максимални усилия да върнат гола, но с аванс в резултата Лудогорец заигра по-спокойно и сигурно, като не позволяваше Стоянов да бъде застрашаван сериозно.

 

Положението на българите сякаш стана повече от добро в 81-та минута, когато за груб фаул срещу Светослав Дяков Грендел получи втори жълт, съответно червен картон и напусна терена.

 

Лудогорец имаше възможност дори да вкара втори гол, но вместо това позволи изключително драматичен обрат. В 87-та минута Юрай Халенар, оставен сам, отправи топовен изстрел от 20 метра, Стоянов не успя да се намеси добре и резултатът бе изравнен.

 

Във втората минута на даденото от съдията продължение вратарят на българите излезе ненужно да пресрещне Пелтиер и го спъна, а съдията отново посочи бялата точка. Този път Халенар бе безкомпромсен за крайното 2:1.

 

Реваншът в Разград е след седмица, когато ще стане ясно кой ще продължи напред.