Страхотна атракция и при жените в слоуп стайла

галерия:

снимка: БТА/AP

Американката Джейми Андерсън стана първата олимпийска  шампионка в дисциплината слоупстайл от състезанията по сноуборд. Тя триумфира на Олимпийските игри в Сочи и донесе второ злато  за САЩ в тази дисциплина след вчерашната победа на Сейдж  Коценбърг.

23-годишната Андерсън завърши с резултат 95,25 във втория  манш, след като направи най-атрактивния и сигурен рън от всички. Тя беше 2-а след първия манш, но беше улеснена от падането на  чехкинята Сарка Панцовоха, която в крайна сметка остана на 5-а  позиция.

Панцохова беше изнесена от трасето с помощта на хора от сигурността, предпазната й каска беше строшена на парчета. Все  пак тя стана и продължи и накрая показа шлема си на  журналистите.

На 2-о място се нареди финландката Ени Рукаярви, който  завърши с резултат 92,50, а третата позиция и бронзов медал  станаха притежание на Джени Джоунс от Великобритания с 87,25  точки. До момента Андерсън можеше да се похвали с четири златни и  два сребърни медала от Зимните игри на екстремните спортове,  спонсорирани от канала ESPN.

Тя предпочита да участва основно в  комерсиални вериги в Америка, а единственото й участие на  Световното първенство по сноуборд през 2012-а година в Осло  завършва със сребърен медал в същата дисциплина.

Днес тя направи най-чистото изпълнение във втория манш,  демонстрирайки много по-голяма сложност от всяка една от  претендентките. Първите й три елемента бяха безгрешни, а на  втория скок завърши с бек-приземяване и 720. И в първия манш тя  показа много добра амплитуда и отлично приземяване след лоба. Финландката Рукаярви, която беше 4-а след първия манш,  заложи на сигурността и макар без грешки, липсата на  допълнителни трикове й костваха златото.

Тора Брайт от Австралия, както и австрийката Анна Гасер,  бяха единствените, които имаха възможност да се преборят за  титлата. И двете заложиха на риска, опитаха да играят за 900 с  тройно завъртане и падане с гръб към финала, но си изпатиха от  тази тактика и не се задържаха при приземяването. Брайт остана  7-а, а Гасер- 10-а.