Изненадващ първи шампион в исторически старт в Сочи

снимка: БТА/AP

На изключителна изненада станаха свидетели зрителите на първия финал на Сочи 2014, след като 20-годишният Сейдж Котсенбърг спечели златния медал в дебюта на дисциплината сноуборд слоуп стайл на Олимпийски игри.

20-годишният американец буквално издуха конкуренцията с перфектно представяне в квалификациите и безупречно представяне във финала, в който не допусна нито една грешка и хвърли голямата бомба още при първото разпределяне на медали в Русия.

В САЩ бяха отписали дисциплината, след като №1 в тази дисциплина Шон Уайт отказа участие, за да не рискува с евентуална контузия от тежкото трасе в екстремен парк "Роза Хутор". 93.5 точки обаче се оказаха достатъчни на Сейдж да грабне златото.

В негово отсъствие големият фаворит беше канадецът Максенс Паро, който е шампион в дисциплината от Х-игрите, коит се проведоха през януари. Той обаче "проспа" квалификациите, а леките му залитания във финала го оставиха на 5-а позиция с оценкта от 87.25 във втория манш.

Другите фаворити - финландците Пиройнен и Тонтери, също разочароваха и останаха извън призовата тройка.

Норвежецът Стале Станбек се представи отлично във финала и заслужи сребърния медал след 91.75 точки във финала. Бронзът пък отиде за Канада и Марк МакМорис, който се спусна с пукнато ребро, но записа чисто каране и заслужи последния медал в дисциплината.