Шон Уайт над всички в квалификациите в халфпайпа

снимка: БТА/AP

Двукратният олимпийски шампион Шон Уайт (САЩ) доказа амбициите си за златото на олимпийския турнир по сноуборд в дисциплината халфпайп, след като преодоля квалификациите в Сочи 2014 с най-добър резултат.

Уайт излезе на снега във втората квалификационна сесия и получи оценка от 95.75 точки, с което спечели първото място не само в своя поток, а и в обединеното класиране.

От втория манш към финалното състезание продължиха също така Таку Хираока (Япония) и Дани Дейвис (САЩ), докато от първата квалификационна сесия се класираха Аюми Хирано (Япония), швейцарците Кристиан Халер (Швейцария) и Давид Хаблютцел (Швейцария).

Общо 12 състезатели от най-добре представили се от двете квалификации намериха място на полуфиналите, като най-забележително е постижението на 16-годишния ирландец Шеймъс О'Конър.

Сребърният медалист от Игрите във Ванкувър през 2010 г. Пеету Пироинен от Финландия, както и лидерът в генералното класиране за Световната купа Скоти Джеймс (Австралия) разочароваха с представянето си в пресявките и няма да участват във финалите.