Лошо време и дъжд очакват старта на Сани Жекова

снимка: Guliver/Getty Images

Метеопрогнозите в Сочи очакват леки валежи в четвъртък, които в петък ще се увеличат значително. В събота вероятността от дъжд е 90 процента, а в неделя почти 100. При това прогнозите са за силен дъжд до 1800 метра надморска височина, който ще преминава в суграшица и сняг над 2000 м.

Това принуждава по-предвидливите да се подготвят за тези неприятни условия още от сега. В офиса на българската делегация бащата и треньор на Александра Жекова - Виктор поръча два чадъра, които да им осигурят малка покрита площ на старта, необходима за подготовка за бордовете.

Виктор носи със себе си мини палатка, но се съмнява, че организаторите ще му позволят да я разтвори на старта и за това приготвя от сега чадъри. По принцип при подобни условия Международната ски-федерация (ФИС) позволява малко пространство, където на сушинка всеки да се подготви за старта, но тук на Олимпиадата, разпоредбите са по-строги.

Всички в сноуборда се молят метеопрогнозите да не се сбъднат, защото още си спомнят кишавицата, мъглите и дъждовете, които ги измъчиха и ги контузиха на предишната олимпиада във Ванкувър.

Елиминациите в коронната дисциплина на Сани - сноубордкрос са насрочени за 16 февруари (неделя) от 09:00 часа българско време, а мъжете стартират ден по-късно.

Сани Жекова не е отказала тренировки, нито се е уплашила от трасето, каквито спекулации се появиха вчера в медиите. Тя просто прецени, че не се заслужава да се пробва като тестер на трасето, тъй като не иска да се подлага дори и на най-малък риск преди състезанието в неделя. Тестерите на своя глада проверяват конфигурациите и ако някъде алгоритъмът не е наред може да получат тежки контузии.

Точно по спусканията на тези тестери, организаторите правят след това първи корекции по съоръжението, тъй че да е защитено здравето на състезателите. По тази причина Жекова умишлено прецени, че не бива да се подлага дори на минимален риск преди най-важното състезание за сезона.

Тя не е спирала да тренира по пистите, поддържа форма, всеки ден е във фитнеса и чака с нетърпение да отворят вече коригираното, окончателно подредено и обезопасено трасе за свободните тренировки в четвъртък и петък.

Още новини за българите в Сочи можете да откриете при нас в Sporta.bg.