Шабан Мустафа не даде шанс на конкуренцията на "Pirin run 2012"

снимка: Булфото

Шабан Мустафа от клуб "Лидер" /Нова Загора/ защити класата си и за втора поредна година спечели състезанието по планинското бягане от Банско до пиринския първенец - връх Вихрен, с обща дължина 13 км.

 

Той премина трудното трасе за един час и 47 минути, но не можа да подобри миналогодишното си постижение, когато отново бе победител, като преодоля разстоянието до най-високия връх на Пирин за един час 39 минути и 59 секунди.

 

Пред БТА Мустафа Шабан каза още преди старта, че ще бяга за рекорд, но сподели, че ще му бъде трудно заради натрупаната умора от балканското планинско състезание в Нова Загора, в което е участвал преди три дни.

 

В генералното класиране втори днес се класира биатлонистът Мартин Богданов, трети е ветеранът Бойко Златанов. Четвърта до върха стигна шампионката на България в маратонското бягане Милка Михайлова, която е и победител при жените. Пети се класира Андрей Абаджиев, шести - Димитър Партанов.

 

Общо 69 бегачи тръгнаха от старта при хотел "Кемпински Гранд Арена" в Банско, където надморската височина е 995 метра. Едновременно с тях стартираха и 21 колоездачи - участници в тазгодишното, също второ поред състезание по планинско колоездене в Банско. Те също преодоляха 13-километрова дистанция с финал при хижа "Вихрен" .

 

Първи се класира Фьодор Драголов, втори - Добрин Лиловски, трети - Васил Чорбаджиев.

 

Състезанието по планинско бягане и планинско колоездене "Pirin run 2012" е първи етап от веригата Salomon Challenge за скоростно изкачване на най-високите върхове в българските планини. Проявата е включена и в календара на Българската федерация по лека атлетика и се организира заедно с община Банско и Сдружение "Маратон".

 

Бегачите преодоляха около 2000 метра денивелация и финишираха на връх Вихрен на 2914 метра на надморска височина, а колоездачите пресякоха финалната линия пред хижа "Вихрен", разположена на 1950 метра над морското равнище. Според участниците и специалистите най-трудни за бегачите са последните три километра по трасето за върха, а за колоездачите по-трудна е първата част.

 

Следващото състезание от веригата е в Рила за изкачване на връх Мусала следващия месец, а през август е надпреварата на Витоша до Черни връх, съобщи Варвара Панкова от организационния комитет на състезанието.

 

Миналата година за първи път организирахме състезание в Банско и беше много успешно, тази година имаме много повече състезатели - почти два пъти повече, допълни Панкова. Тя отбеляза и сериозното чуждестранно участие - в надпреварата се включиха състезатели от Англия, Дания, Гърция, Македония.