Бегачи и колоездачи изкачват скоростно Пирин в Световния ден на околната среда

снимка: Булфото

На 10 юни в Банско ще се проведе ІІІ маратон по планинско бягане и колоездене PIRIN RUN 2012 в рамките на честванията на Световния ден на околната среда. Проявата е от календара на Българската федерация по лека атлетика и първи етап от веригата Salomon Challenge за скоростно изкачване на най-високите върхове в българските планини.

 

Организатори са Община Банско, МТК Спорт и Сдружение "Маратон", каза на пресконференция в Пресклуб "България" председателят на Сдружение "Маратон" Петър Панков.

 

Стартът e масов и ще бъде даден пред Kempinski Hotel Grand Arena, Банско в 10:00 часа. Трасето е с дължина 13 км, отделно за бегачи и колоездачи, като велосипедистите финишират на хижа Вихрен, а атлетите - на връх Вихрен. Освен състезатели от различни спортове - лекоатлети, биатлонисти, ски-бегачи и ориентировачи, за участие са поканени и всички любители на планината.

 

В надпреварата се очакват рекордьорът на трасето Шабан Мустафа и шампионката по планинско бягане Милка Михайлова, както и представители от Гърция. Маршрутът ще бъде ясно маркиран, контролиран от съдии, а на Бъндеришка поляна и хижа Вихрен ще има подкрепителни пунктове.

 

Генералният спонсор Salomon е осигурил предметни награди и паричен фонд от 1320 лв. за финиширалите на връх Вихрен. От хотел Кемпински също са подготвили изненади. Церемонията по награждаване на победителите ще се състои пред хотела от 14:30 ч. Тя ще е съпроводена от развлекателна програма и много музика.

 

Веригата Salomon Challenge за скоростно изкачване на най-високите върхове в българските планини включва още 2 старта през годината - от Боровец до Мусала на 29 юли и вече традиционния преход до Черни връх от центъра на София на 26 август.