Състезатели от 13 държави на ЕП по планинско колоездене в Пампорово

Състезатели от 13 държави ще участват в Европейското първенство по планинско колоездене. Състезанието в дисциплини спускане и форкрос ще се състои от 3 до 6 октомври в курорта Пампорово. България ще бъде домакин на европейско първенство по планинско колоездене за първи път.

 

"Това е една реклама за България, за българските курорти", каза на пресконференция в БТА Петър Бончев, президент на Българския колоездачен съюз.

 

Финалите в двете дисциплини са в събота и неделя от 15:00 часа. Заявки са подадени от над 170 състезатели от 13 страни, сред които Австрия, Хърватия, Чехия, Германия, Великобритания, Словения, България и други.

 

За първи път от доста време е сформиран национален отбор на България по планинско колоездене в дисциплините спускане и форкрос, който включва 28 състезатели.

 

Дисциплината форкрос е нова за България. Тя се провежда на затворено трасе. Стартира се от рампа, участват по четирима състезатели в серия. Регламентът е на елиминационен принцип - от серии до финал.

 

При мъжете ще участват известни имена като Маркус Пекол (Австрия), Жига Пандур (Словения), Манол Грубер (Австрия), Джак Рийдинг (Великобритания) и други. При жените ще стартира Емелин Раго (Франция), световна и европейска шампионка.

 

"Опитваме се да насочим вниманието на спортната общественост към Пампорово. Нашият вело-парк е един от най-добрите на Балканите. Бяхме домакини на няколко състезания в последните месеци. Надяваме се в следващите години да бъдем домакини и на световно първенство", каза София Цанкова, изпълнителен директор на "Пампорово" АД.