Рекордна шеста титла в Мастърс за магьосника Рони О'Съливан (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Monique Limbos

Рони О'Съливан може и да си беше взел 8-месечна почивка от професионалния снукър, но това не му попречи да се завърне сред най-големите майстори и да триумфира за рекорден шести път с най-ценния трофей извън ранкинг системата – този от Мастърс.

Ракетата цяла седмица омагьосваше зрителите в „Александра Палас“ с магическите си изпълнения, а самият Бари Хоукинс също имаше сериозен принос за впечатлението, че изданието на турнира през 2016 година е едно от най-качествените в историята.

Финалът обаче разочарова откъм интрига, защото О'Съливан размаза съперника си с 10:1, а Ястреба приличаше по-скоро ма аматьор, отколкото на онзи великолепен майстор, който разпиля Джъд Тръмп с три сенчъри брейка в полуфиналите.

Рони О'Съливан вече изравни рекордьора по титли от Мастърс – легендарния Стивън Хендри, който също има шест трофея от най-престижната не-ранкинг надпревара. Освен титлата, връчена му от добрия му приятел Джими Уайт, Ракетата получи и чек за 200 хиляди паунда.

С изключение на ужасяващото си представяне във финала, Бари Хоукинс заслужи само поздравления за рейда си в турнира, особено при положение, че преди тази година изобщо не бе печелил мач в Мастърс. Той си тръгна с парична премия от 90 хиляди паунда.

Рекордът за най-изразителна победа във финал на Мастърс също бе изравнен – Стив Дейвис обезличи Mайк Халет с 9:0 през 1988 година, а сега Рони смаза Хоукинс с 10:1 (вторият по изразителност триумф е на Шон Мърфи, който изненадващо разнищи Нийл Робъртсън с 10:2 миналата година).

Фрейм номер 1

Рони първи пое инициативата във фрейма и започна да изгражда брейка си, но изненадващо на 45-ата точка той бе прекратен заради слаб позиционен удар към Синята. Хоукинс изравни резултата на 46-46, преди да се принуди да играе сейфти и да започне защитна размяна на отигравания между двамата. О'Съливан бе предаден отново (както индикира на моменти срещу Стюарт Бингам) от неуспешен удар от средна дистанция, което позволи на Хоукинс да разчисти цветовете до Розова (и то без отлично пласиране) и да поведе с 0:1 след 27 минути напрегната битка.

Любопитен факт от първата партия: Още с първата си реализирана Червена О'Съливан направи позиционна грешка и се затвори зад боулк цветовете, а в последствие двамата си създадоха още проблеми с комбинациите с цвят, заради неточности при пласирането. Това можеше да се дължи или на повишеното напрежение, или на малко по-бързото сукно на масата, подготвено специално за финала, с което двамата имаха нужда от повече време да свикнат.

Фрейм номер 2

Втората партия се разви с далеч по-малко драма и отне далеч по-малко време. Хоукинс първо направи странен фаул и пропуск в опита си да погали основната група Червени, след което О'Съливан дръпна с 27 точки в резултата. Грешка от сейфти на Ястреба се оказа последният му удар във фрейма, защото Рони се развихри с брейк от 70 точки и бързо изравни резултата на 1:1.

Фрейм номер 3

Както често се случва при разбиващите удари на Хоукинс, Червената, която се отделя вдясно от групата, остана налична за дълъг изстрел от страна на О'Съливан, тъй като Ястреба не можа да скрие кюбола зад Зелената. С прекрасно изпълнение Ракетата реализира и започна изграждането на солидна серия, с която си осигури спечелване на третия фрейм. Пълно разчистване от 136 точки изведе О'Съливан напред в резултата за първи път във финала - 2:1.

Фрейм номер 4

Рони направи брейк от 53, преди да направи позиционна грешка, но за разлика от първите два фрейма, този път не реши да играе сейфти, а опита дабъл, който сбърка. Това върна Хоукинс на масата и той по чудесен начин разигра неудобните Червени с удължителя, като ги разчисти и остана изправен пред дълъг изстрел към Жълтата. Пропускът му обаче бе фатален - Рони получи шанс да открадне фрейма и разчисти до Розова, за да поведе на интервала с 3:1.

Фреймове 5 и 6

Хоукинс имаше възможност да намали на 3-2, но при оставащи четири Червени на масата, направи непростима грешка и остави лесна маса за съперника си, който се възползва от подаръка - 4:1. Следващата партия бе още по-съкрушителна за Ястреба, защото той продължаваше да не получава лесни шансове за сериозен брейк, за сметка на това Ракетата бе безмилостен между топките и дръпна значително в резултата - 5:1.

Фрейм номер 7

Хоукинс не се раздвижи достатъчно между топките в следващата партия и след 17 отбелязани точки остави открита Червена между челюстите на долния десен джоб. Въпреки че опита да скрие кюбола зад Жълтата, О'Съливан реализира с поредния си отличен дълъг удар, като този път с плант. Ракетата след това се развихри и си свърши работата във фрейма, реализирайки нов голям халф-сенчъри брейк, за да направи 6:1.

Фрейм номер 8

Отчаянието в играта на Хоукинс започваше все повече да влияе на решенията му и на контрола му върху кюбола. Неговите грешки продължаваха да бъдат използвани като жокери от страна на Ракетата, който с брейк от 72 заключи първата сесия с обезкуржаващ аванс - 7:1.

Фрейм номер 9

Това бе най-дългият фрейм в мача - 29 минути, като бе решен с удар по последната Розова от страна на Рони, която не влезе в целения от него джоб, а в съседния горен десен чрез голям флук. Ракетата се засрами от начина, по който поведе с 8:1, но през цялата партия двамата майстори направиха толкова много пропуски, че свалиха значително стандарта на иначе великолепния турнир до момента. Хоукинс продължаваше да бъде неузнаваем и изобщо не приличаше на себе си, камо ли на вчерашното си "аз", когато срази Джъд Тръмп с три сенчъри брейка и две серии от над 70 точки.

Фрейм номер 10

И десетата партия мина неусетно в полза на Ракетата, който с втората си визита наложи преимущество, за да поведе с 9:1. Серията му от 66 бе предостатъчна за това, особено след като първият му брейк бе прекратен с неочакван пропуск по лесна Червена, от който обаче Хоукинс не се възползва. Рони показа истинско майсторство, за да направи следващото си посещение на масата печелившо, с което се доближи само на фрейм от шестата титла.

Фрейм номер 11

В отчаянието си Хоукинс направи рисков дълъг удар по неудобна Червена, който не само че не се получи, но дори да бе реализирал, не се виждаше как може да комбинира с някой от цветовете. Това върна Рони на масата в доста подходящ момент, защото му позволи да се развихри между топките и за отрицателно време да направи халф-сенчъри брейк. О'Съливан не можа да завърши мача със сенчъри, но и 82 точки бяха предостатъчни за рекордната му титла.