Първа копка за паметник на един от най-знаменитите ни спортни деятели

снимка: БТА

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов, председателят на Съюза на ветераните от войните Иван Сечанов и 91 годишният рожденик-ветеран Тодор Анастасов направиха първа копка за поставяне на бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев.

Идеята за изработката на паметника е на Съюза на българските ветерани от войните, подкрепена от Министерство на младежта и спорта, Столична община, Министерство на отбраната и Министерство на културата.

Крайната цел е на 22 октомври пред централната фасада на Спортната палата да бъде открит постамент с бюста на генерал Владимир Стойчев като почит към неговото дело.

На официалната церемония присъстваха още олимпийската шампионата и председател на Българския стрелкови съюз Мария Гроздева, рекордьорката лекоатлетка и председател на Съюза по аеробика Йорданка Благоева, директорът на Спортно училище "Генерал Владимир Стойчев" Васил Вутев и множество почетни ветерани от войните.

"За мен е изключителна чест като министър на младежта и спорта да направя първата копка на паметника на един достоен българин, какъвто е генерал Владимир Стойчев. Основоположник на Върховния комитет за физкултура и спорт към Министерски съвет, 30 години управлява Българския олимпийски комитет, 35 години активен член на МОК. Всички го познаваме като "маестрото на висшата езда".

Щастлива съм, че инициативата на Съюза на ветераните от войните днес ще се увенчае с успех. Признателни сме за проекта на арх. Здравец Хайтов и на неговия брат Александър Хайтов, който изработи бюста", каза министър Раданова пред развълнуваните ветерани.