Министър Георгиева прие сръбския спортен министър

Министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева прие своя сръбски колега г-н Ваня Удовичич.

Посещението на министъра от Белград е свързано с кандидатурата на Сърбия за членство в Европейския съюз. Основната тема на разговора бе опитът на България в областта на спорта, съобразен със стандартите на Евросъюза.

„За мен е приятно, че сръбският колега е в София, като по този начин потвърждаваме добрите съседски отношения – заяви министър Георгиева. – От разговора усетих сериозното намерение на сръбската страна да ползва българския опит в спортната област – като финансиране на федерациите и клубовете, поддръжка на спортната инфраструктура и други теми, свързани с европейските насоки в развитието на спорта.“

Министър Мариана Георгиева запозна своя гост със състоянието на масовия спорт в България, използването на държавната и общинска спортна база и финансовото обезпечаване на федерациите и клубовете.

Министър Удовичич прояви подчертан интерес към категоризацията на спортните федерации, финансирането на клубовете и правното състояние на футболните клубове у нас.

„Благодаря на министър Георгиева за радушния прием, който ми оказа и съм впечатлен от това, което тя е направила като министър на младежта и спорта за не повече от година“ – сподели сръбският министър.

Договорена е среща на ниво експерти между двете министерства за обмен на информация по управлението и финансирането на спорта. Министър Мариана Георгиева информира своя гост, че България подкрепя провеждането на 21-я Международен детски великденски фестивал, който ще се състои от 16 до 22 април т.г. в Босилеград.