Министър Дашева разгледа конната база в Житница

галерия:

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство проф. Даниела Дашева посети конна база „Тракиец“ в Житница, където се провежда Академия на младите ездачи под патронажа на Европейската федерация по конен спорт и Съюза на ездачите по прескачане на препятствия с подкрепата на „Ролекс“. От 15-те участници в Академията седем са българи, а останалите са от Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Хърватия и Македония. Най-младият е на 15 години, а най-възрастният – на 23 години.

Това е първият по рода си подготвителен лагер в Европа. Целта му е да подпомогне развитието на конния спорт в Балканския регион, както и да се направи подбор на най-перспективните млади състезатели. След като бъдат селектирани, те ще се обучават от най-добрите треньори и специалисти, като ще им бъде подсигурена подготовка за управление на бъдещата им спортна кариера в университети в Швеция и Швейцария.

4164582

Френският треньор Жан Мари Боно, който води практическите занимания на ездачите в Академията, запозна министър Дашева с програмата и обучението на участниците. Тя разговаря с ездачите, а след това разгледа конната база „Тракиец“, където в края на август ще се проведе Балканиада по конен спорт. Собственикът на комплекса Величко Яков и главният секретар на Българската федерация по конен спорт Теодор Шейтанов информираха проф. Дашева за последните подобрения на базата и за очакванията от бъдещия спортен форум.

„Българската федерация по конен спорт работи много интензивно и съм убедена, че ще се справи отлично с предстоящото домакинство. С инициативи като Академията на младите ездачи се дава голям шанс на перспективните състезатели и се надявам конният спорт да добива все по-голяма популярност в България“, коментира министър Дашева.

4164581