Двама българи в тройката на Световната купа в София

снимка: Булфото

Чудесно представяне записаха българските ездачи във втория ден от Световната купа по конен спорт-прескачане на препятствия в конната база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище.

Двама български състезатели се класираха в призовата тройка за сребърния тур за приза на "Домейн Бойар". На втора позиция е националният ни селекционер Ивелин Вълев с кон Кончерто, следван от Стефка Сиврийска с Рю Бланш. Победител е румънецът Норбърт Шуман с Тенор Д'Аросо.

По-рано изпитанието за млади коне за приз "Биомет" спечели Светлин Иванов с кон Дел Конка, втори е Ангел Няголов с Клеопатра, следван от Критон Заферопулос (Гърция) с Дикаприо. Утре от 15 часа е състезанието за големия приз, посветен на 100-годишния юбилей на Бъгарската федерация по конен спорт.

Надпреварата, която е с награден фонд 25 хил. евро, е квалификация за световните игри този сезон. В трите дни (от петък до неделя) в Божурище стартират близо 100 коня с ездачи от 6 държави. Общият награден фонд е 43 хил. евро. Организацията възлиза на 180 000 лв., от които държавата осигурява 42 000 лв.

Надпреварата пропускат бразилците Фабио Лейва и Паоло Стюърт, които все още очакват български паспорти. Веднага след получаването на гражданство те ще се присъединят към националния ни отбор, който гони квота за олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Лейва и Стюърт са наели частен самолет и все пак ще пристигнат в София за 100-годишния юбилей на федерацията в резиденция "Бояна" утре от 20 часа.