Откриха паметник на генерал Владимир Стойчев

галерия:

снимка: ММС

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Росен Плевнелиев откри с гвардейски почести бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев пред сградата на Министерството на младежта и спорта.

На официалната церемония присъстваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, министърът на младежта и спорта Евгения Раданова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, председателят на БОК Стефка Костадинова и много ветерани от войните.

„Днес откриваме бюст-паметник на видния български пълководец, дипломат, спортист и олимпиец генерал Владимир Стойчев, който е последният български генерал, командвал наши войски във военно време. Той е участник в двете балкански войни и в Първата световна война. Под негово командване за първи път в нашата история българската армия достига най-далечния си рубеж – австрийски Алпи", каза след прерязването на лентата президентът Росен Плевнелиев.

"В своя живот, героична военна кариера, обществена и спортна дейност ген. Владимир Стойчев остави забележителен пример на достойно изпълнен дълг – да служи на Отечеството и да служи на своя народ. В знак на дълбока признателност откриваме този бюст-паметник. Вечна памет и вечна слава на ген. Стойчев. Ние никога няма да го забравим", добави държавният глава.

В словото си президентът на България подчерта, че освен като военен, забележителната личност на ген. Стойчев се проявява и в спорта, обществената работа, българското олимпийско движение и в Народното събрание.

Росен Плевнелиев благодари за родолюбивата идея за издигане на паметника на инициаторите - Съюза на ветераните от войните в България, Министерството на младежта и спорта, Министерството на отбраната, Министерството на културата и Столична община, както и на скулптура Александър Хайтов и архитекта Здравец Хайтов за изработването на монумента.

„В спортната общност на България името на генерал Владимир Стойчев е символ на силна воля за победа, спортсменство и спортно майсторство. Като участник в над 150 големи състезания, от които печели повече от 100 приза, той с основание е наречен „Майстор на ездата”. А хората, които са го познавали, го наричат още учител по етика и родолюбие", заяви при откриването служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова.

"Този непреходен символ ще напомня във времето напред за силата на човешкия характер и дух, за предаността към професията и хората, за любовта към спорта, които ген. Владимир Стойчев ни е завещал като изконни човешки ценности. Покланяме се пред широтата на неговия интелект, пред непреходността на неговите послания и като военен, и като дипломат, и като ръководител и спортист", каза още Раданова.

По време на церемонията председателят на Съюза на ветераните от войните доц. д-р Иван Сейчанов изрази удовлетворението си от реализирането на тази многогодишна мечта, да се издигне паметник на ген. Владимир Стойчев, който да бъде символ–верую на героичния подвиг на българската армия.

4120225

4120226

4120227

4120228

4120229