Българин грабна първо място на Световната купа в Божурище

снимка: Булфото

Двама родни ездачи направиха страхотен подарък на Българската федерация по конен спорт по случай 100-годишния юбилей този сезон.

Ангел Няголов с кобила Картина 8 триумфира с победа на Световната купа по прескачане на препятствия в конната база "Ген. Крум Лекарски" в Божурище.

Радостта на българите допълни и Росен Райчев с Кока Кола 6, който завърши втори. Трети е Сенчер Хорасан (Турция) с Куик.

Битката за трофея беше много оспорвана като четирима състезатели преодоляха паркура без грешка и се класираха за бараж, където най-бърз беше Няголов. Талантливият ездач имаше страхотен ден в неделя - в другите две изпитания за млади коне и за сребърния тур той взе четири награди.

Няголов стана първи и втори при младите коне съответно със Солтер и Клеопатра, трета е Дилара Парс от Турция с Костина.

В сребърния тур отново победител е Няголов със Стамиро 2, като той се класира и трети с Жана Д'Арк. Второто място е за Норбърт Шуман с Тенор Д'Аросо.

При юношите също имаше бългрин в призовата тройка - Венцислав Изов с Езоп завърши втори, пред него е само Далия Афионери с Вервелдуинд. Снощи в златния тур за приза на "Мерцедес Бенц" победител стана Димитрис Нацис (Гърция ) със Замара, следван от Ивайло Бонев с Амейзинг 27 и румънката Кристина Дулугеак с Колони.

Тази вечер е тържеството по случай 100-годишния юбилей на Българската федерация по конен спорт в резиденция "Бояна". Очакват се над 400 гости, сред които политически лица, представители на международната федерация и някои министри.

Наградите за големия приз връчиха Симеон Сакскобурготски, съпругата му Маргарита и Тодор Гергов, председател на Българската федерация по конен спорт.