Конният спорт с олимпийска награда

снимка: bgolympic.org

Българската федерация по конен спорт бе удостоена с наградата на МОК "Пиер дьо Кубертен". Отличието бе връчено от председателя на БОК Стефка Костадинова на президента на централата Тодор Гергов, а церемонията бе в модернизираната конна база “Ген. Крум Лекарски” в Божурище.

Тази година трофеят е посветен на 150-та годишнина от рождението на основателя на модерните олимпийски игри – барон Пиер дьо Кубертен.

"Единодушно Изпълнителното бюро на БОК реши този приз да бъде връчен на Българската федерация по конен спорт, която следващата година ще чества своята 100-годишнина", заяви Стефка Костадинова.

"Тя е една от участничките ни на първите олимпийските игри в Париж през 1924 година и е с голям принос в разпространението на олимпизма. Тогава генерал Владимир Стойчев става 11-ти от 99 участници. Голям фен съм на ген. Стойчев и негов портрет стои в моя кабинет".

Председателят на БОК разкри, че на 21 ноември заминава за Рим за конгрес на Европейските олимпийски комитети (ЕОК). Очаква се президентът Патрик Хики (Ирландия) да бъде преизбран на поста.

На форума ще присъства и новият президент на МОК Томас Бах (Германия), с когото има предварителни разговори да посети България следващата година. Визитата вероятно ще е през април или май. Тя ще бъде съобразена и с честванията за 90-годишнината на БОК.

"С Томас Бах сме в прекрасни отношения, той е приятел на България", каза още Костадинова.

Относно предстоящите зимни олимпийски игри "Сочи 2014" Костадинова обяви, че ще има среща с председателите на зимните федерации, за да се види как върви подготовката им и какви са шансовете за спечелване на още олимпийски визи. До момента България има 15 квоти, като надежди има поне за още три.

"Силата ни е в летните игри, така че не можем да имаме големи очаквания за зимните игри", продължи председателят на БОК. "Но кой знае, вижте как през 1998 година се появи Екатерина Дафовска и ни зарадва със златен медал."